Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić na konferenciji o nasilju nad ženama: Udruženim snagama do društva sa nultom tolerancijom na nasilje

Objavljeno: 18.03.2019. 20:59 Autor: MUP; Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Borba protiv nasilja nad ženama dobila je novu dimenziju ratifikacijom Istanbulske konvencije i obavezuje nas da unaprijedimo prevenciju, zakonodavni okvir, kao i procesuiranje počinilaca i zaštitu i podršku žrtvama- kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na današnjoj konferenciji „Nasilje nad ženama - primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima“, koju je organizovala Ženska politička mreža u saradnji sa Vladom i UNDP.



Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Ciljevi Istanbulske konvencije, kako je kazao ministar, zahtijevaju punu koordinaciju svih nadležnih institucija, ali i civilnog sektora i medija. S tim u vezi, ministar je podsjetio da je MUP prošle godine formirao Operativni tim koji je sastavljen od predstavnika resornih ministarstava, pravosudnih organa i svih nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom i koji je, razmatrajući oko 20 kompleksnih slučajeva, već postigao dobre rezultate, kroz predloge mjera, modele reagovanja i komunikaciju sa žrtvama.

Ministar Nuhodžić je pojasnio da policijski službenici postupaju shodno procedurama i smjernicama iz novog Protokola o prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a da je poseban akcenat stavljen na procjenu rizika. U 2018. godini, kako je kazao ministar, Policija je pratila izvršenje više od 300 zaštitnih mjera, što je za oko 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a mjere su se odnosile na udaljenje iz stana, zabranu približavanja i zabranu uznemiravanja i uhođenja. Ministar je naglasio da ovi podaci upućuju na to da su se žene osnažile da prijave nasilje i da raste njihovo povjerenje u rad Policije.

Govoreći o daljim aktivnostima, ministar je kazao da je krajem 2018. godine, uz podršku Kancelarije UNDP uspostavljena elektronska baza podataka za automatsku razmjenu informacija između Policije i Ministarstva rada i socijalnog staranja. Takođe je ukazao na važnost imperativne i neselektivne primjene odredbi Zakona o oružju koje se odnose na izdavanje odobrenja za nabavku oružja i oduzimanje oružja, što je ujedno i mjera prevencije u cilju zaštite od nasilja u porodici. Ministar je najavio i povećanja broja policijskih inspektora nadležnih za ovu oblast u Sektoru kriminalističke policije, kao i mogućnost uvođenja predmeta o nasilju na Policijskoj akademiji, te organizovanje predavanja na ovu temu za djecu školskog uzrasta.

Izražavajući podršku žrtvama nasilja i poručujući da u toj borbi imaju oslonac u državi i institucijama, ministar je zaključio da je odgovornost za stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje na cjelokupnoj društvenoj zajednici.

Vezani članci:

Saopštenje 30.04.2024.
Saopštenje 29.04.2024.
Saopštenje 26.04.2024.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?