Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић на конференцији о насиљу над женама: Удруженим снагама до друштва са нултом толеранцијом на насиље

Борба против насиља над женама добила је нову димензију ратификацијом Истанбулске конвенције и обавезује нас да унаприједимо превенцију, законодавни оквир, као и процесуирање починилаца и заштиту и подршку жртвама- казао је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић на данашњој конференцији „Насиље над женама - примјена Истанбулске конвенције и отпор ретроградним процесима“, коју је организовала Женска политичка мрежа у сарадњи са Владом и УНДП.



Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Циљеви Истанбулске конвенције, како је казао министар, захтијевају пуну координацију свих надлежних институција, али и цивилног сектора и медија. С тим у вези, министар је подсјетио да је МУП прошле године формирао Оперативни тим који је састављен од представника ресорних министарстава, правосудних органа и свих невладиних организација које се баве овом проблематиком и који је, разматрајући око 20 комплексних случајева, већ постигао добре резултате, кроз предлоге мјера, моделе реаговања и комуникацију са жртвама.

Министар Нухоџић је појаснио да полицијски службеници поступају сходно процедурама и смјерницама из новог Протокола о превенцији и заштити од насиља над женама и насиља у породици, а да је посебан акценат стављен на процјену ризика. У 2018. години, како је казао министар, Полиција је пратила извршење више од 300 заштитних мјера, што је за око 30 одсто више у односу на претходну годину, а мјере су се односиле на удаљење из стана, забрану приближавања и забрану узнемиравања и ухођења. Министар је нагласио да ови подаци упућују на то да су се жене оснажиле да пријаве насиље и да расте њихово повјерење у рад Полиције.

Говорећи о даљим активностима, министар је казао да је крајем 2018. године, уз подршку Канцеларије УНДП успостављена електронска база података за аутоматску размјену информација између Полиције и Министарства рада и социјалног старања. Такође је указао на важност императивне и неселективне примјене одредби Закона о оружју које се односе на издавање одобрења за набавку оружја и одузимање оружја, што је уједно и мјера превенције у циљу заштите од насиља у породици. Министар је најавио и повећања броја полицијских инспектора надлежних за ову област у Сектору криминалистичке полиције, као и могућност увођења предмета о насиљу на Полицијској академији, те организовање предавања на ову тему за дјецу школског узраста.

Изражавајући подршку жртвама насиља и поручујући да у тој борби имају ослонац у држави и институцијама, министар је закључио да је одговорност за стварање амбијента нулте толеранције на насиље на цјелокупној друштвеној заједници.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?