Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

COST Program - Program Evropske saradnje u nauci i tehnologiji predstavljen na Infodanu u Podgorici

Objavljeno: 17.09.2019. 19:54 Autor: Ministarstvo nauke
Danas je održan informativni dan posvećen Programu Evropske saradnje u nauci i tehnologiji sa ciljem promocije aktivnosti ovog veoma važnog Programa. Infodan, u organizaciji Ministarstva nauke i COST Asocijacije iz Brisela, su otvorili ministarka nauke dr Sanja Damjanović i direktor COST Asocijacije dr Ronald de Bruin.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke


Na samom početku ministarka Damjanović je kazala da je cilj ovog događaja da privuče pažnju na sve mogućnosti koji nudi ovaj program evropskim istraižvačima, uključujući i crnogorske, ali ujedno i da ukaže čast crnogorskoj naučnoj zajednici koja učestvuje u akcijama odnosno projektima ovog programa. Istakla je i da Crna Gora kao članica COST Asocijacije trenutno učestvuje u 100 tekućih akcija što je impresivan broj s obzirom na veličinu naše države. Takođe je pozvala sve pristune da uzmu aktivnog učešća u smislu postavljanja pitanja, komentara i sugestija, a sve u cilju dobijanja konkrentih odgovora kako od kolega iz COST-a, tako i od crnogorskih istraživača koji imaju dugogodišnje iskustvo u COST-akcijama.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Dirketor COSTa, dr Ronald de Bruin je u svom obraćanju podsjetio na 45godišnja dokazana iskustva u istraživačkoji saradnji ove Asocijacije i predstavio uloge ovog Programa kao što su promovisanje i način širenja istraživačke izvrsnosti, zatim podsticanje interdisciplinarnih istraživanja za razvoj nauke kao i podsticanje i jačanje karijera mladih naučnika i istraživača.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke


Predstvanica COST programa, učesnica na infodanu, g-đa Judith Litjens je predstavila osnovnu ideju ovog programa, način finansiranja COST akcija kroz konferencije, trening škole, kao i kratkoročne naučne posjete, što ima poseban značaj za razvoj mladih istraživača koji na taj način dobijaju šansu za razmjenu iskustava sa istraživačima širom Evrope i svijeta.

Ona je u svojoj prezentaciji predočila prisutnima kako uzeti učešća u ovim projektima i to na tri načina: predlaganjem novih akcija (poziv za predlaganje novih akcija je stalno otvoren), priključivanjem tekućim akcijama i postojanje mogućnosti učešća kroz ocjenjivanje akcija u svojstvu nezavisnih eksperata.

U nastavku Programa, prof. Zoran Popovski predstavnik COST CSO iz Sjeverne Makedonije, je izložio pregled regionalne dimenzije COST Asocijacije na Zapadnom Balkanu.

Milena Milonjić - nacionalni COST koordinator je objasnila procedure za učešće istraživača iz Crne Gore, a iskustvo u COST programu su prezentovali i uspješne učesnice u COST akcijama iz Crne Gore sa Univerziteta Crne Gore, prof Jelena Lazarević i docent na Elektortehničkom fakultetu Milena Đukanović.

Prezentacije možete preuzeti ovdje:







Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?