Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЦОСТ Програм - Програм Европске сарадње у науци и технологији представљен на Инфодану у Подгорици

Објављено: 17.09.2019. 19:54 Аутор: Министарство науке
Данас је одржан информативни дан посвећен Програму Европске сарадње у науци и технологији са циљем промоције активности овог веома важног Програма. Инфодан, у организацији Министарства науке и ЦОСТ Асоцијације из Брисела, су отворили министарка науке др Сања Дамјановић и директор ЦОСТ Асоцијације др Роналд де Бруин.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke


На самом почетку министарка Дамјановић је казала да је циљ овог догађаја да привуче пажњу на све могућности који нуди овај програм европским истраижвачима, укључујући и црногорске, али уједно и да укаже част црногорској научној заједници која учествује у акцијама односно пројектима овог програма. Истакла је и да Црна Гора као чланица ЦОСТ Асоцијације тренутно учествује у 100 текућих акција што је импресиван број с обзиром на величину наше државе. Такође је позвала све пристуне да узму активног учешћа у смислу постављања питања, коментара и сугестија, а све у циљу добијања конкрентих одговора како од колега из ЦОСТ-а, тако и од црногорских истраживача који имају дугогодишње искуство у ЦОСТ-акцијама.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Диркетор ЦОСТа, др Роналд де Бруин је у свом обраћању подсјетио на 45годишња доказана искуства у истраживачкоји сарадњи ове Асоцијације и представио улоге овог Програма као што су промовисање и начин ширења истраживачке изврсности, затим подстицање интердисциплинарних истраживања за развој науке као и подстицање и јачање каријера младих научника и истраживача.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke


Предстваница ЦОСТ програма, учесница на инфодану, г-ђа Јудитх Литјенс је представила основну идеју овог програма, начин финансирања ЦОСТ акција кроз конференције, тренинг школе, као и краткорочне научне посјете, што има посебан значај за развој младих истраживача који на тај начин добијају шансу за размјену искустава са истраживачима широм Европе и свијета.

Она је у својој презентацији предочила присутнима како узети учешћа у овим пројектима и то на три начина: предлагањем нових акција (позив за предлагање нових акција је стално отворен), прикључивањем текућим акцијама и постојање могућности учешћа кроз оцјењивање акција у својству независних експерата.

У наставку Програма, проф. Зоран Поповски представник ЦОСТ ЦСО из Сјеверне Македоније, је изложио преглед регионалне димензије ЦОСТ Асоцијације на Западном Балкану.

Милена Милоњић - национални ЦОСТ координатор је објаснила процедуре за учешће истраживача из Црне Горе, а искуство у ЦОСТ програму су презентовали и успјешне учеснице у ЦОСТ акцијама из Црне Горе са Универзитета Црне Горе, проф Јелена Лазаревић и доцент на Електортехничком факултету Милена Ђукановић.

Презентације можете преузети овдје:







Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?