Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Eurydice je upravo objavi Plate i naknade nastavnika i direktora u Evropi u 2017/18. godini

Objavljeno: 11.10.2019. 15:13 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ovaj izvještaj prezentuje analizu zakonom utvrđenih plata nastavnika i školskih direktora zaposlenih u javnim predškolskom, osnovnim i opštim srednjim školama u 42 evropska obrazovna sistema u 2017/18. godini.

Dok u nekim zemljama nastavnici primaju zakonom propisane plate nezavisno od obrazovnog nivoa u kojem rade, u drugim, međutim, postoje razlike širom obrazovnih nivoa, često povezane sa razlikama u zahtjevima kvalifikacija. Direktori obično primaju veće plate od nastavnika i, u mnogim obrazovnim sistemima, njihove zarade se povećavaju sa veličinom škole.

Ovaj izvještaj takođe prikazuje glavne promjene u visini plata tokom poslednje tri godine i upoređuje prosječne realne zarade nastavnika (uključujući naknade ili druga dodatna plaćanja) sa bruto domaćim prozvodom po glavi stanovnika (per capita) i zaradama drugih zaposlenih sa stečenim tercijarnim obrazovanjem.

Izvještajem su obuhvaćeni i pregledi nacionalnih podataka sa detaljnim informacijama o platama i drugim dodatnim primanjima nastavnika i direktora. Podaci su zajednički prikupljeni od strane mreža Eurydice i OECD/NESLI.
Publikaciju možete pronaći na sljedećem linku: https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/teachers-and-school-heads-salaries-and-allowances-europe-201718_en  ili na preuzeti OVDJE.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?