Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Еурyдице је управо објави Плате и накнаде наставника и директора у Европи у 2017/18. години

Објављено: 11.10.2019. 15:13 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Овај извјештај презентује анализу законом утврђених плата наставника и школских директора запослених у јавним предшколском, основним и општим средњим школама у 42 европска образовна система у 2017/18. години.

Док у неким земљама наставници примају законом прописане плате независно од образовног нивоа у којем раде, у другим, међутим, постоје разлике широм образовних нивоа, често повезане са разликама у захтјевима квалификација. Директори обично примају веће плате од наставника и, у многим образовним системима, њихове зараде се повећавају са величином школе.

Овај извјештај такође приказује главне промјене у висини плата током последње три године и упоређује просјечне реалне зараде наставника (укључујући накнаде или друга додатна плаћања) са бруто домаћим прозводом по глави становника (пер цапита) и зарадама других запослених са стеченим терцијарним образовањем.

Извјештајем су обухваћени и прегледи националних података са детаљним информацијама о платама и другим додатним примањима наставника и директора. Подаци су заједнички прикупљени од стране мрежа Еурyдице и ОЕЦД/НЕСЛИ.
Публикацију можете пронаћи на сљедећем линку: хттпс://еацеа.ец.еуропа.еу/натионал-полициес/еурyдице/цонтент/теацхерс-анд-сцхоол-хеадс-салариес-анд-аллоwанцес-еуропе-201718_ен  или на преузети ОВДЈЕ.

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?