Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Инфо дан о Еурyдице мрежи, бази података о европским образовним системима

Објављено: 20.11.2019. 20:22 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Данас је у Министарству просвјете одржан инфо дан о Еурyдице мрежи, активноностима које се у оквиру ње спроводе, а представљена је и публикација Дигитално образовање у школама у Европи, те Извјештај о учењу регионалних језика или језика мањина у школама у Европи.

Инфо дану су присуствовали представници Министарства просвјете, Испитног центра и Завода за школство, а циљ је да им се представи ова моћна база података која се може користити у свакодневном раду и анализи образоног система.

PR služba Ministarstva prosvjete

Говорећи о Еурyдице мрежи, директорица директората за високо образовање, Мубера Курпејовић, рекла је да је Црна Гора већ неколико година чланица ове мреже, која извјештајима, публикацијама и описима образовних система пружа мноштво информација о стању у области образовања у појединачним земљама.

„Мрежа има 42 националне јединице у 38 земаља које користи Ерасмус + програм, а циљ је да се покаже како функционишу образовни системи у Европи“, рекла је Курпејовић.

Она је упознала присутне да се кроз Еурyдице мрежу и активности могу наћи описи националних образовних система, компаративне анализе, односно извјештаји који се односе на посебне теме, индикатори и статистика, као и новости из области образовања. Извјештаји показују кључне измјене на свим нивоима образовања: предшколско, основно, средње, високо образовање, као и образовање одраслих.

PR služba Ministarstva prosvjete

На данашњем састанку Невена Чабрило из Завода за школство презентовала је публикацију Дигитално образовање у школама у Европи која, између осталог, садржи информације за 42 образовна система, укључујући 28 чланица Европске уније и 10 земаља које нијесу чланице ЕУ.

Чабрило је представила однос између школскох курикулума и исхода учења узимајући у обзир дигиталну писменост, развој дигиталних компетенција наставника, вредновање постигнућа ученика у дигиталним вјештинама, као и употребу дигиталних компетенција у процесу вредновања.

Такође, у оквиру Инфо дана представљен је и извјештај о учењу регионалних језика или језика мањина у школама у Европи.

Више информација о Еурyдице мрежи могуће је пронаћи на сајту: хттпс://еацеа.ец.еуропа.еу/натионал-полициес/еурyдице/индеx_ен.пхп_ен

ПР Служба Министарства просвјете

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?