Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

“Elanove” turno skije predstavljene Boškoviću, ambasadoru Preskeru i generalu Dakiću

Objavljeno: 29.01.2020. 18:56 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Renomirana kompanija “Elan” prezentovala je i testirala mogućnosti svojih turno skija pred ministrom odbrane, Predragom Boškovićem, ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori, Gregorom Preskerom, načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem i direktoricom Direktorata za materijalne resurse, Almom Ljuljanaj Jovićević.

mod

Riječ je o novom, revolucionarnom proizvodu, koji je osmišljen u saradnji sa slovenačkim Ministarstvom odbrane i Vojske, u skladu sa vojnim potrebama u uslovima zimskog planinskog djelovanja i visokog snijega. 

mod
 
Ove skije, za razliku od običnih turno, sklopljive su i duplo lakše, konstruisane za vojnika pod kompletom opremom i naoružanjem. Omogućavaju laku pokretljivost na teškim sniježnim terenima, kao i transport u svim vrstama letjelica. 
  
Kako je kazao predstavnik “Elana”, za sklopljive turno skije su već pokazale zanimanje oružane snage mnogih zemalja.

Bošković je izrazio interesovanje Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore za ovaj proizvod specifične skijaške opreme, prilagođen najvišim tehnološkim standardima i posebnim vojnim potrebama. On je kazao da Ministarstvo ulaže sve napore da modernizuje VCG, a da je sa slovenačkim kolegama izgrađen odnos partnerstva koji daleko nadilazi nabavku opreme. 
 
Prezentacija je obavljena u Regionalnom centru za planinsko ratovanje, a testiranje na skijalištu “Kolašin 1600”. 

mod
 
Turno skijanje izvodi se van uređenih staza, što zahtijeva specijalnu turnoskijašku opremu, posebno zbog uspona, koje skijaš mora obaviti sopstvenim snagama. Stoga je ova oprema posebno važna za planinske čete koje se kreću i djeluju u zimskim planinaskim uslovima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?