Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković u Briselu: Crna Gora nastavlja da bude pouzdan NATO partner

Objavljeno: 13.02.2020. 21:32 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ministri odbrane država članica NATO, dajući osvrt na zaključke sa Samita u Londonu, konstatovali su da će se i u narednom periodu odlučno raditi na jačanju odbrane i odvraćanja Saveza od svih prijetnji, bez obzira na moguće strateške pravce njihovog djelovanja. Ministri su konstatovali da je NATO pokazao da ostaje relevantan akter na globalnom planu, o čemu svjedoče ostvareni rezultati u proteklom periodu, kao i zavidan nivo sposobnosti Alijanse da se prilagodi tokovima izmijenjenog bezbjednosnog okruženja. Potvrđeno je da Alijansa ostaje snažna i jedinstvena, čemu u značajnoj mjeri doprinosi solidarnost članica. U tom kontekstu, pohvaljen je napredak ostvaren u oblasti izdvajanja za odbranu i konstatovano da je tokom protekle godine zabilježen stabilan rast na tom planu.
Ministri su razmatrali i mjere koje će Alijansa preduzeti u cilju zaštite teritorije i stanovništva nakon prestanka važenja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Konstatovano je da će NATO ostati čvrsto posvećen djelovanju u skladu sa članom 5 Vašingtonskog ugovora, a kao sredstvo za prevenciju konflikata, ključan je koncept odbrane i odvraćanja koji će se i u narednom periodu bazirati na odgovarajućoj kombinaciji nuklearnih i konvencionalnih kapaciteta.

Ministar Bošković izrazio je zadovoljstvo napretkom na planu implementacije adaptirane NATO komandne strukture, budući da se sve aktivnosti sprovode planiranom dinamikom. 'Alijansa je sve više spremna za izazove sa kojima se suočava, a posebno za one koji su tek prepoznati ovih godina. Odgovor Saveza je mnogo efikasniji, nego što je to bilo u prethodnim godinama', istakao je Bošković. Govoreći o hibridnim prijetnjama, Bošković je kazao da je Crna Gora spremna da se tome odupre i istakao odličnu saradnju sa SAD u domenu sajber odbrane. ' Crna Gora je danas sama sposobna da se značajno odupre izazovima kada je u pitanju sajber i kompletan hibridni uticaj na našu zemlju, gdje se u zadnje vrijeme najviše manifestuje poplava dezinformacija i lažnih informacija u okviru kampanje koja se besprizorno vodi protiv Crne Gore. Iako mala zemlja sa ograničenim resursima, Crna Gora i do sada je pokazala da može itekako kvalitetno da se suprotstavi svim izazovima,' poručio je Bošković i dodao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti iskorišćen kao okidač za brutalno obračunavanje sa Crnom Gorom.

'Sve se više pokazuje da ti protesti najmanje veze imaju sa Zakonom, već prije svega sa političkim željama određenih subjekata u našoj zemlji i van nje. Naravno, naučili smo određene lekcije i siguran sam da ćemo znati da se izborimo sa svim tim izazovima, da Crna Gora opet bude primjer suživota svih nacija i vjera, jer to je ključna definicija naše zemlje,' kazao je ministar Bošković. 

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara koja se odnose na misije, naveo da Crna Gora, kroz angažovanje predstavnika, daje doprinos jačanju komandne strukture, kao i da ćemo u narednom periodu razmotriti moguće pozicije na kojima će biti angažovani pripadnici Vojske Crne Gore. 'Spremni smo da učestvujemo u misiji u Iraku, kako smo rekli od samog početka i odlučili krajem prošle godine. Moja procjena je da bi u drugom dijelu ove godine prvi crnogorski vojnik mogao biti dio te misije', kazao je Bošković. 
  
Svjesni potrebe za ravnopravnom podjelom tereta, kao i zajedništva i solidarnosti, Bošković je naglasio da ćemo nastaviti odgovorno da sprovodimo smjernice usvojene na nivou Alijanse, te da se naša zemlja približava izdvajanju od 2% BDP-a za odbranu.

Odgovarajući na pitanje novinara koje se odnosi na nabavku četiri helikoptera tipa Bell 505, ministar je kazao da je dinamika dopremanja dogovorena tako da ćemo ove godine imati dva u helikopterskoj jedinici, a da druga dva očekujemo u 2021.godini. 'U zavisnosti od opreme, obuke, rezervnih djelova, jedan Bell košta negdje između milion i po, do dva miliona eura. Sve zavisi kakav će biti konačan dogovor sa Bell-om, ali u tom rasponu će se kretati i konkretna cijena svakog helikoptera, ' zaključio je Bošković. 

MINISTARSTVO ODBRANE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?