Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић у Бриселу: Црна Гора наставља да буде поуздан НАТО партнер

Објављено: 13.02.2020. 21:32 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Другог дана састанка Сјеверноатлантског савјета, министри одбране држава чланица НАТО, дајући осврт на закључке са Самита у Лондону, констатовали су да ће се и у наредном периоду одлучно радити на јачању одбране и одвраћања Савеза од свих пријетњи, без обзира на могуће стратешке правце њиховог дјеловања. Министри су констатовали да је НАТО показао да остаје релевантан актер на глобалном плану, о чему свједоче остварени резултати у протеклом периоду, као и завидан ниво способности Алијансе да се прилагоди токовима измијењеног безбједносног окружења. Потврђено је да Алијанса остаје снажна и јединствена, чему у значајној мјери доприноси солидарност чланица. У том контексту, похваљен је напредак остварен у области издвајања за одбрану и констатовано да је током протекле године забиљежен стабилан раст на том плану.
Министри су разматрали и мјере које ће Алијанса предузети у циљу заштите територије и становништва након престанка важења Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ).

Констатовано је да ће НАТО остати чврсто посвећен дјеловању у складу са чланом 5 Вашингтонског уговора, а као средство за превенцију конфликата, кључан је концепт одбране и одвраћања који ће се и у наредном периоду базирати на одговарајућој комбинацији нуклеарних и конвенционалних капацитета.

Министар Бошковић изразио је задовољство напретком на плану имплементације адаптиране НАТО командне структуре, будући да се све активности спроводе планираном динамиком. 'Алијанса је све више спремна за изазове са којима се суочава, а посебно за оне који су тек препознати ових година. Одговор Савеза је много ефикаснији, него што је то било у претходним годинама', истакао је Бошковић. Говорећи о хибридним пријетњама, Бошковић је казао да је Црна Гора спремна да се томе одупре и истакао одличну сарадњу са САД у домену сајбер одбране. ' Црна Гора је данас сама способна да се значајно одупре изазовима када је у питању сајбер и комплетан хибридни утицај на нашу земљу, гдје се у задње вријеме највише манифестује поплава дезинформација и лажних информација у оквиру кампање која се беспризорно води против Црне Горе. Иако мала земља са ограниченим ресурсима, Црна Гора и до сада је показала да може итекако квалитетно да се супротстави свим изазовима,' поручио је Бошковић и додао да је Закон о слободи вјероисповијести искоришћен као окидач за брутално обрачунавање са Црном Гором.

'Све се више показује да ти протести најмање везе имају са Законом, већ прије свега са политичким жељама одређених субјеката у нашој земљи и ван ње. Наравно, научили смо одређене лекције и сигуран сам да ћемо знати да се изборимо са свим тим изазовима, да Црна Гора опет буде примјер суживота свих нација и вјера, јер то је кључна дефиниција наше земље,' казао је министар Бошковић. 

Министар је, одговарајући на питања новинара која се односе на мисије, навео да Црна Гора, кроз ангажовање представника, даје допринос јачању командне структуре, као и да ћемо у наредном периоду размотрити могуће позиције на којима ће бити ангажовани припадници Војске Црне Горе. 'Спремни смо да учествујемо у мисији у Ираку, како смо рекли од самог почетка и одлучили крајем прошле године. Моја процјена је да би у другом дијелу ове године први црногорски војник могао бити дио те мисије', казао је Бошковић. 
  
Свјесни потребе за равноправном подјелом терета, као и заједништва и солидарности, Бошковић је нагласио да ћемо наставити одговорно да спроводимо смјернице усвојене на нивоу Алијансе, те да се наша земља приближава издвајању од 2% БДП-а за одбрану.

Одговарајући на питање новинара које се односи на набавку четири хеликоптера типа Белл 505, министар је казао да је динамика допремања договорена тако да ћемо ове године имати два у хеликоптерској јединици, а да друга два очекујемо у 2021.години. 'У зависности од опреме, обуке, резервних дјелова, један Белл кошта негдје између милион и по, до два милиона еура. Све зависи какав ће бити коначан договор са Белл-ом, али у том распону ће се кретати и конкретна цијена сваког хеликоптера, ' закључио је Бошковић. 

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?