Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

#UčiDoma na tri TV kanala, sajtu i YouTube-u - ŠEHOVIĆ: NIJE VRIJEME ZA PANIKU VEĆ ZA ODGOVORNOST

Objavljeno: 22.03.2020. 21:58 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

„Preko 300 snimljenih predavanja u nekoliko dana, 100 uključenih nastavnika, emitovanje nastave na tri TV kanala i njena dostupnost na e-platformama, samo su dio onoga što je u nekoliko dana urađeno u prosvjeti, a uz veliku podršku partnera, kako bismo kreirali novi koncept učenja na daljinu #UciDoma. To je na današnjem predstavljanju sistema #UciDoma poručio ministar prosvjete dr Damir Šehović, istakavši: „Važno je da saopštimo da nije vrijeme za paniku, vrijeme je za odgovornost! Nastava se može nadoknaditi, a ljudski život ne može! No, to ne znači da izazovnom poslu organizacije nastave u potpuno novim i značajno otežanim uslovima, treba da pristupamo površno. Naprotiv!“ Pored ministra, prisutnima su se obratili: direktorica gimnazije „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić-Lalović, direktorica škole „Pavle Rovinski“ Dijana Laković, kao i direktor stručne škole „Sergije Stanić“ Darko Vukčević.

Predstavljajući sistem, ministar je istakao: „#UciDoma nastava podrazumijeva emitovanje video materijala iz 14 predmeta, u skladu sa nastavni planom, i to iz: matematike, crnogorskog, engleskog, italijanskog, francuskog, njemačkog i ruskog jezika, istorije, geografije, sociologije, hemije, biologije, fizike i informatike. Predavanja će biti emitovana na tri TV kanala – TVCG 2, MNE Sport 1 i MNE Sport 2, koji su preimenovani u kanale pod nazivom UčiDoma, i imaće gotovo 100% pokrivenost u Crnoj Gori, što znači da smo itekako vodili računa o jednakoj dostupnosti svoj djeci“.
Nastava će se emitovati prema sljedećem rasporedu: od prvog do petog razreda osnovne škole na RTCG2 – Učidoma; od šestog do devetog razreda osnovne škole na UčiDoma1; od prvog do četvrtog razreda srednje škole na UčiDoma2.

Kako je istakao Šehović, materijal će biti dostupan na posebno pripremljenom YouTube kanalu Uči doma, koji je praktičan i pristupačan, sa plejlistama po razredima. Dodatno, obrazovni sadržaji za veliki dio stručnih predmeta biće obezbijeđeni od strane samih škola, prema Planu za online realizaciju nastave pripremljenom od strane Centra za stručno obrazovanje.

Damir Šehović

Video-materijal će se naći i na sajtu posebno izrađenom za ovu namjenu www.ucidoma.me. Osim toga, koristan sadržaj će nastavnici postavljati na posebnu platformu Portal za nastavnike, a oni će biti preuzimani na pomenuti UčiDoma sajt.

Dodatno, Ministarstvo je svim osnovnim i srednjim školama poslalo i poseban dokument u vidu smjernica za organizaciju nastave na daljinu. Upravo će direktor biti dužan da dostavlja Nedjeljne planove za realizaciju i praćenje nastave na daljinu. Za sve to se mogu koristiti brojni alati, poput Ofice365 paketa programa, koji je dostupan svim školama.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Ponosan sam na ono što smo za samo nedjelju dana uradili. Ne zbog toga što će to biti savršeno – jer neće, niti za tako kratko vrijeme može biti. Ali definitivno jeste najbolje što se moglo. Nijedna država regiona nije za samo nedjelju dana ovo uspjela. Mi jesmo, zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama i pojedincima koji su radili bukvalno po 16 i više sati, i oni zaslužuju duboko poštovanje“, istakao je ministar. „Odgovornost, solidarnost, čovjekoljublje i patriotizam su nam danas potrebniji nego ikad. A ovi ljudi su pokazali da ih imaju“.

Bojanić-Lalović istakla je: „Uloga svih nas je sada posebno značajna, jer učenicima treba pružiti ne samo pedagošku, već i psihološku podršku. Nastavnici, roditelji i direktori u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, treba da učine sve kako bi naša djeca što lakše prevazišla period koji najmanje liči na đačko doba“.

Zoja Bojanić - Lalović

Laković je naglasila važnost uzajamne podrške: „Sve osnovne i i srednje škole dobile su od Ministarstva smjernice za dalji rad. Osim toga, organizovali smo se unutar škola. Ono na šta posebno skrećem pažnju jeste uloga roditelja u procesu učenja od kuće, od kojih očekujemo da svakodnevno prate rad svoje djece. Molim vas takođe da obezbijedimo međusobno poštovanje, razumijevanje i strpljenje, jer nije trenutak za zamjerke bilo koje vrste, utrkivanja i neutemeljene informacije. Samo zajedno ćemo zadatak koji je pred nama izvršiti na način kojim ćemo svi biti zadovoljni“.

Dijana Laković

Vukčević je govorio takođe o važnosti saradnje sa roditeljima: „Vjerujemo da će roditelji biti naši najdragocjeniji partneri, koji će djeci pomoći da savladaju alternativne načine učenja. Jer znanje je najveći kapital i nešto što nam niko ne može oduzeti“.

Darko Vukčević

Ministar govor integralno Uci doma.docx

Operatori.docx

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?