Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

#УчиДома на три ТВ канала, сајту и YоуТубе-у - ШЕХОВИЋ: НИЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА ПАНИКУ ВЕЋ ЗА ОДГОВОРНОСТ

Објављено: 22.03.2020. 21:58 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

„Преко 300 снимљених предавања у неколико дана, 100 укључених наставника, емитовање наставе на три ТВ канала и њена доступност на е-платформама, само су дио онога што је у неколико дана урађено у просвјети, а уз велику подршку партнера, како бисмо креирали нови концепт учења на даљину #УциДома. То је на данашњем представљању система #УциДома поручио министар просвјете др Дамир Шеховић, истакавши: „Важно је да саопштимо да није вријеме за панику, вријеме је за одговорност! Настава се може надокнадити, а људски живот не може! Но, то не значи да изазовном послу организације наставе у потпуно новим и значајно отежаним условима, треба да приступамо површно. Напротив!“ Поред министра, присутнима су се обратили: директорица гимназије „Слободан Шкеровић“ Зоја Бојанић-Лаловић, директорица школе „Павле Ровински“ Дијана Лаковић, као и директор стручне школе „Сергије Станић“ Дарко Вукчевић.

Представљајући систем, министар је истакао: „#УциДома настава подразумијева емитовање видео материјала из 14 предмета, у складу са наставни планом, и то из: математике, црногорског, енглеског, италијанског, француског, њемачког и руског језика, историје, географије, социологије, хемије, биологије, физике и информатике. Предавања ће бити емитована на три ТВ канала – ТВЦГ 2, МНЕ Спорт 1 и МНЕ Спорт 2, који су преименовани у канале под називом УчиДома, и имаће готово 100% покривеност у Црној Гори, што значи да смо итекако водили рачуна о једнакој доступности свој дјеци“.
Настава ће се емитовати према сљедећем распореду: од првог до петог разреда основне школе на РТЦГ2 – Учидома; од шестог до деветог разреда основне школе на УчиДома1; од првог до четвртог разреда средње школе на УчиДома2.

Како је истакао Шеховић, материјал ће бити доступан на посебно припремљеном YоуТубе каналу Учи дома, који је практичан и приступачан, са плејлистама по разредима. Додатно, образовни садржаји за велики дио стручних предмета биће обезбијеђени од стране самих школа, према Плану за онлине реализацију наставе припремљеном од стране Центра за стручно образовање.

Дамир Шеховић

Видео-материјал ће се наћи и на сајту посебно израђеном за ову намјену www.уцидома.ме. Осим тога, користан садржај ће наставници постављати на посебну платформу Портал за наставнике, а они ће бити преузимани на поменути УчиДома сајт.

Додатно, Министарство је свим основним и средњим школама послало и посебан документ у виду смјерница за организацију наставе на даљину. Управо ће директор бити дужан да доставља Недјељне планове за реализацију и праћење наставе на даљину. За све то се могу користити бројни алати, попут Офице365 пакета програма, који је доступан свим школама.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Поносан сам на оно што смо за само недјељу дана урадили. Не због тога што ће то бити савршено – јер неће, нити за тако кратко вријеме може бити. Али дефинитивно јесте најбоље што се могло. Ниједна држава региона није за само недјељу дана ово успјела. Ми јесмо, захваљујући друштвено одговорним компанијама и појединцима који су радили буквално по 16 и више сати, и они заслужују дубоко поштовање“, истакао је министар. „Одговорност, солидарност, човјекољубље и патриотизам су нам данас потребнији него икад. А ови људи су показали да их имају“.

Бојанић-Лаловић истакла је: „Улога свих нас је сада посебно значајна, јер ученицима треба пружити не само педагошку, већ и психолошку подршку. Наставници, родитељи и директори у сарадњи са Министарством просвјете, треба да учине све како би наша дјеца што лакше превазишла период који најмање личи на ђачко доба“.

Зоја Бојанић - Лаловић

Лаковић је нагласила важност узајамне подршке: „Све основне и и средње школе добиле су од Министарства смјернице за даљи рад. Осим тога, организовали смо се унутар школа. Оно на шта посебно скрећем пажњу јесте улога родитеља у процесу учења од куће, од којих очекујемо да свакодневно прате рад своје дјеце. Молим вас такође да обезбиједимо међусобно поштовање, разумијевање и стрпљење, јер није тренутак за замјерке било које врсте, утркивања и неутемељене информације. Само заједно ћемо задатак који је пред нама извршити на начин којим ћемо сви бити задовољни“.

Дијана Лаковић

Вукчевић је говорио такође о важности сарадње са родитељима: „Вјерујемо да ће родитељи бити наши најдрагоцјенији партнери, који ће дјеци помоћи да савладају алтернативне начине учења. Јер знање је највећи капитал и нешто што нам нико не може одузети“.

Дарко Вукчевић

Министар говор интегрално Уци дома.доцx

Оператори.доцx

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?