Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

#УчиДома: Стручне школе припремиле око 350 видео материјала

Објављено: 31.03.2020. 17:35 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Средње стручне школе дају свој максимум како би одговориле изазову учења на даљину, те су, само за прву недјељу концепта учења на даљину #УчиДома припремиле преко 250 видео материјала, а у овом тренутку тај број достиже и око 350 видео часова, којима је покривен велики дио наставе.

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић рекао је да Центар прати организацију наставе стручних школа чији ученици, поред општеобразовних предмета који су им већ доступни на #УчиДома 2 каналу, имају доступне и материјале које им је припремио један број средњих стручних школа. Како је истакао, посао није лак, посебно узевши у обзир да у стручним школама има око 90 образовних програма.

Он је рекао да су носиоци активности углавном велике стручне школе, које припремају видео и друге материјале, а потом их, кроз своје YоуТубе канале и на друге начине, чине доступним свим стручним школама у Црној Гори. Тако је за наставу из области туризма примарно задужена Школа за средње и више стручно образовање „Сергије Станић“, за наставу из електротехничких предмета задужена је Електротехничка школа „Васо Алигрудић“, економске предмете значајним дијелом покрива Економска школа „Мирко Вешовић“, област машинства и саобраћаја покрива Средња стручна школа „Иван Ускоковић“, док област услуга покрива и Средња струча школа у Беранама у сарадњи са Средњом стручном школом „Спасоје Распоповић“, а медицинске школе раде у координацији са Медицинском школом у Подгорици.

Директор Електротехничке школе „Васо Алигрудић“, Веселин Пићурић, истакао је да ова школа већ десет година користи онлајн платформу као додатак класичној настави, те да је у том смислу, новонасталу ситуацију дочекала спремно и преузела одговорност да своје материјале понуди свим електотехничким школама у Црној Гори. Из области електротехнике урађено је преко 100 видео-записа са предавањима.
Директор Школе за средње и више стручно образовање „Сергије Станић“, Дарко Вукчевић, рекао је да већ сада у школи постоје дигиталне учионице у којима се снима настава. Како је рекао, школа је израдила приручнике за поступање и снимање, те да се многобројни снимљени материјали за скоро све смјерове, а којих је сад више десетина, свакодневно постављају на YоуТубе канал Школе. „Није поента само слати дјеци велику количину материјала, већ их начинити интересантним“, поручио је Вукчевић.

Рајковић, Пићурић и Вукчевић, поручили су да родитељи у овој ситуацији играју велику улогу, те их позвали да заједничким снагама одговоримо овом изазову, како бисмо имали и здравље и знање. Такође, истакли су значајну улогу наставника који учествују у снимањима, а који су у рекордном року припремили велику количину материјала.


ПР Служба Министарства просвјете
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?