Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završena nastavna godina i #UčiDoma projekat sa 1.700 snimljenih predavanja - STOJIMO NA BRANIKU ZNANJA

Objavljeno: 12.06.2020. 21:57 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

„#UciDoma projekat je prevazišao svoju osnovnu svrhu i postao simbol snage obrazovnog sistema i poruka. Da se ne plašmo neuspjeha i kritike. Da se možemo reorganizovati U rekordnim rokovima. Da možemo funkcionisati i u uslovima koji nam se čine nemogućim. Da možemo biti bolji od šunda i kiča. Jer stojimo na braniku znanja koje je najveća i trajna vrijednost. I zato će ovaj projekat nastaviti da poručuje “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet”. Dragi naši prosvjetitelji, pokazali ste nam put u ovom teškom vremenu i na tome vam zauvijek hvala!“, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem zvaničnom zatvaranju #UciDoma projekta učenja na daljinu. Na događaju se prisutnima obratila i Dijana Laković, direktorica JU OŠ „Pavle Rovinski“ i jedna od učesnica #UciDoma projekta.

Kako je dodao Šehović, 1.700 snimljenih predavanja od strane oko 200 nastavnika, #UciDoma YouTube kanal sa preko 3 miliona pregleda, #UciDoma sajt sa 400.000 posjeta, te podatak da je preko 80% građana Crne Gore gledalo #UciDoma sadržaje, govore sami za sebe: „Staćemo mi zajedno na kraj usmjeravanju djece na praznu formu, te gubitku njihovog dragocjenog vremena na nekvalitetne sadržaje. U to sada, nakon #UciDoma projekta, saradnje sa vama i bezrezervne medijske podrške, nemam sumnje.

PR služba Ministarstva prosvjete

Jer, ako smo zajedno u toj namjeri, što može kič kad stane naspram Lidije Banović i njene recitacije Kari Šabanovi? Što mogu vještačke podjele kad stanu naspram Igora Radulovića i njegovog časa istorije za pamćenje? Što može isprazni i nezanimljivi sadržaj za djecu kad stane naspram Snježane Zuković i njene izvedbe A-ram-sam-sam pjesme, po kojoj će ostati upamćena i koja je samo na mrežama imala oko 12.000 pregleda? Što može nesigurnost kad stane naspram hrabrenja i topline Save Kovačevića? Što može neznanje kad stane naspram svih vas ovdje, i što može loše kad se dobro ujedini?“

Ministar je zaključio porukom: „Ovo su rezultati vašeg rada. Pa onda svih drugih. Isti su vam rezultati rada bili i godinama i decenijama unazad, samo ih je sada vidjela čitava Crna Gora. Sve ono što svakog dana radite u učionoci, iza zatvorenih vrata, pregalački i skromno, sada je rađeno naočigled čitave javnosti. I, mnogi su se iznenadili. Prijatno.

Zatekao ih je obim posla, nivo posvećenosti i količina odgovornosti koju ste pokazali. Ne samo vi, već svaki od vaših kolega koji je aplikacijama, telefonima i na sve druge moguće načine bio u komunikaciji sa đacima. Zatekla ih je volja čitave prosvjete, koja katkad važi za nefleksibilnu, da se u tren oka prilagodi potrebama djece. Impresionirala ih je brzina i efikasnost kojom se sistem od 14 000 zaposlenih, koji je važio za trom, presložio i prilagodio novoj, nimalo prijatnoj realnosti“.

Kako je poručila Laković: „Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam bila dio ovog sjajnog tima koji je učestvovao u realizaciji projekta #UciDoma. Danas se obraćam u ime svih onih koji su profesionalno, nesebično i odvažno pristupili pripremanju i snimanju časova za osnovnu i srednju školu. Pričali smo o tome kako je bilo držati časove u praznim prostorijama, pred kamerama, kada nam je odbrojavanje od 5 do 1 bilo najava da krenemo poslije tek snimljenog časa, sa drugim časom, novim, često tematski potpuno drugačijim. Pa u roku od dva sata i do pet puta tako.

PR služba

Pričali smo i o tome da smo svaki put, kročivši u studio RTCG i u Gimnaziju, vješto skrivali opravdani strah zbog izlaganja riziku od širenja virusa, preko nas i na naše porodice. Pominjali smo da zbog kratkog roka nijesmo imali luksuz da često snimamo ponovo ako nam se nešto nije dopalo i ako se desio lapsus, pa je u tim časovima bilo ponekad elemenata koje bismo nakon prvog gledanja mijenjali. Za divljenje je što smo se uprkos nemanju vremena za recenzije, i ispravke, izložili sudu javnosti, imajući na umu značaj urgentnog uspostavljanja reda u funkcionisanje obrazovno-vaspitnog procesa.

Želim da podijelim svoj utisak i kao roditelj. Mnogo puta sam pomislila koliko bi bilo teško da tako brzo nijesmo odreagovali. Djeca su novu situaciju duboko preživljavala, posmatrajući nesigurnost i strah nas odraslih dok smo pratili izvještaje Instituta iz dana u dan. Sigurna sam da ih je Projekat #UciDoma u velikom dijelu rasteretio i usmjerio im brige na poznati teren, učenje, domaće zadatke i ostvarene rezultate.

Ljudima je svojstveno da kad im se neke loše situacije dese, da ih brzo zaboravljaju. I dobro je da je tako. Pogotovo kada iz takvih situacija izađemo voljni da popravljamo stvari. Željela bih da iz ove definitivno sačuvamo ono dobro, da #UciDoma nastavi da živi kao sjajna alatka za redovnu nastavu i da, po uzoru na urađeno, napravimo bazu savremenog nastavnog materijala“.

***

Za nedjelju dana uspostavljena je #UciDoma platforma za učenje na daljinu, u toku epidemije koronavirusa. Snimljeno je 1.700 predavanja iz 17 nastavnih predmeta. Učestvovalo je oko 200 nastavnika iz 35 škola. Predavanja su emitovana na tri kanala koja je gledalo preko 80% građana Crne Gore. Otvoren je vebsajt, koji je imao preko 400.000 posjeta od strane skoro 100.000 korisnika. Otvoren je You Tube kanal sa preko 3 miliona pregleda, najviše naravno iz Crne Gore, a potom Regiona, Njemačke, Slovenije, Rusije, Velike Britanije, Makedonije, Mađarske, Italije, Kanade, Poljske i Turske. #UciDoma sadržaji su se emitovali i na albanskom jeziku, a organizovana je i TV priprema za polumaturske i maturske ispite.

Mišljenje onih zbog kojih je sve i rađeno je: 75% srednjoškolaca cijeni da su #UciDoma predavanja izuzetno korisna. 87% srednjoškolaca cijeni da su nastavnici bili zainteresovani za korišćenje #UciDoma materijala. Većina roditelja, prema istraživanju IPSOS-a, zadovoljna kako su škole i vrtići reagovali na krizu. Unija srednjoškolaca podržala je #UciDoma projekat. Mensa je podržala #UciDoma projekat.

Televizije, na čelu sa Nacionalnim javnim servisom, emitovale su #UciDoma. Svi portali ustupili su besplatno prostor za banere #UciDoma sadržaja. Sve dnevne novine štampale su besplatne dodatke u vezi sa #UciDoma. Bez pitanja i bez zadrške.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?