Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршена наставна година и #УчиДома пројекат са 1.700 снимљених предавања - СТОЈИМО НА БРАНИКУ ЗНАЊА

Објављено: 12.06.2020. 21:57 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

„#УциДома пројекат је превазишао своју основну сврху и постао симбол снаге образовног система и порука. Да се не плашмо неуспјеха и критике. Да се можемо реорганизовати У рекордним роковима. Да можемо функционисати и у условима који нам се чине немогућим. Да можемо бити бољи од шунда и кича. Јер стојимо на бранику знања које је највећа и трајна вриједност. И зато ће овај пројекат наставити да поручује “Образовање је најмоћније оружје које можете употријебити да промијените свијет”. Драги наши просвјетитељи, показали сте нам пут у овом тешком времену и на томе вам заувијек хвала!“, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на данашњем званичном затварању #УциДома пројекта учења на даљину. На догађају се присутнима обратила и Дијана Лаковић, директорица ЈУ ОШ „Павле Ровински“ и једна од учесница #УциДома пројекта.

Како је додао Шеховић, 1.700 снимљених предавања од стране око 200 наставника, #УциДома YоуТубе канал са преко 3 милиона прегледа, #УциДома сајт са 400.000 посјета, те податак да је преко 80% грађана Црне Горе гледало #УциДома садржаје, говоре сами за себе: „Стаћемо ми заједно на крај усмјеравању дјеце на празну форму, те губитку њиховог драгоцјеног времена на неквалитетне садржаје. У то сада, након #УциДома пројекта, сарадње са вама и безрезервне медијске подршке, немам сумње.

PR služba Ministarstva prosvjete

Јер, ако смо заједно у тој намјери, што може кич кад стане наспрам Лидије Бановић и њене рецитације Кари Шабанови? Што могу вјештачке подјеле кад стану наспрам Игора Радуловића и његовог часа историје за памћење? Што може испразни и незанимљиви садржај за дјецу кад стане наспрам Сњежане Зуковић и њене изведбе А-рам-сам-сам пјесме, по којој ће остати упамћена и која је само на мрежама имала око 12.000 прегледа? Што може несигурност кад стане наспрам храбрења и топлине Саве Ковачевића? Што може незнање кад стане наспрам свих вас овдје, и што може лоше кад се добро уједини?“

Министар је закључио поруком: „Ово су резултати вашег рада. Па онда свих других. Исти су вам резултати рада били и годинама и деценијама уназад, само их је сада видјела читава Црна Гора. Све оно што сваког дана радите у учионоци, иза затворених врата, прегалачки и скромно, сада је рађено наочиглед читаве јавности. И, многи су се изненадили. Пријатно.

Затекао их је обим посла, ниво посвећености и количина одговорности коју сте показали. Не само ви, већ сваки од ваших колега који је апликацијама, телефонима и на све друге могуће начине био у комуникацији са ђацима. Затекла их је воља читаве просвјете, која каткад важи за нефлексибилну, да се у трен ока прилагоди потребама дјеце. Импресионирала их је брзина и ефикасност којом се систем од 14 000 запослених, који је важио за тром, пресложио и прилагодио новој, нимало пријатној реалности“.

Како је поручила Лаковић: „Изузетна ми је част и задовољство што сам била дио овог сјајног тима који је учествовао у реализацији пројекта #УциДома. Данас се обраћам у име свих оних који су професионално, несебично и одважно приступили припремању и снимању часова за основну и средњу школу. Причали смо о томе како је било држати часове у празним просторијама, пред камерама, када нам је одбројавање од 5 до 1 било најава да кренемо послије тек снимљеног часа, са другим часом, новим, често тематски потпуно другачијим. Па у року од два сата и до пет пута тако.

PR služba

Причали смо и о томе да смо сваки пут, крочивши у студио РТЦГ и у Гимназију, вјешто скривали оправдани страх због излагања ризику од ширења вируса, преко нас и на наше породице. Помињали смо да због кратког рока нијесмо имали луксуз да често снимамо поново ако нам се нешто није допало и ако се десио лапсус, па је у тим часовима било понекад елемената које бисмо након првог гледања мијењали. За дивљење је што смо се упркос немању времена за рецензије, и исправке, изложили суду јавности, имајући на уму значај ургентног успостављања реда у функционисање образовно-васпитног процеса.

Желим да подијелим свој утисак и као родитељ. Много пута сам помислила колико би било тешко да тако брзо нијесмо одреаговали. Дјеца су нову ситуацију дубоко преживљавала, посматрајући несигурност и страх нас одраслих док смо пратили извјештаје Института из дана у дан. Сигурна сам да их је Пројекат #УциДома у великом дијелу растеретио и усмјерио им бриге на познати терен, учење, домаће задатке и остварене резултате.

Људима је својствено да кад им се неке лоше ситуације десе, да их брзо заборављају. И добро је да је тако. Поготово када из таквих ситуација изађемо вољни да поправљамо ствари. Жељела бих да из ове дефинитивно сачувамо оно добро, да #УциДома настави да живи као сјајна алатка за редовну наставу и да, по узору на урађено, направимо базу савременог наставног материјала“.

***

За недјељу дана успостављена је #УциДома платформа за учење на даљину, у току епидемије коронавируса. Снимљено је 1.700 предавања из 17 наставних предмета. Учествовало је око 200 наставника из 35 школа. Предавања су емитована на три канала која је гледало преко 80% грађана Црне Горе. Отворен је вебсајт, који је имао преко 400.000 посјета од стране скоро 100.000 корисника. Отворен је Yоу Тубе канал са преко 3 милиона прегледа, највише наравно из Црне Горе, а потом Региона, Њемачке, Словеније, Русије, Велике Британије, Македоније, Мађарске, Италије, Канаде, Пољске и Турске. #УциДома садржаји су се емитовали и на албанском језику, а организована је и ТВ припрема за полуматурске и матурске испите.

Мишљење оних због којих је све и рађено је: 75% средњошколаца цијени да су #УциДома предавања изузетно корисна. 87% средњошколаца цијени да су наставници били заинтересовани за коришћење #УциДома материјала. Већина родитеља, према истраживању ИПСОС-а, задовољна како су школе и вртићи реаговали на кризу. Унија средњошколаца подржала је #УциДома пројекат. Менса је подржала #УциДома пројекат.

Телевизије, на челу са Националним јавним сервисом, емитовале су #УциДома. Сви портали уступили су бесплатно простор за банере #УциДома садржаја. Све дневне новине штампале су бесплатне додатке у вези са #УциДома. Без питања и без задршке.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?