Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počela gradnja vrtića u Bloku VI kapaciteta za 215 djece

Objavljeno: 01.07.2020. 18:41 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, uz prisustvo potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i direktora Uprave javnih radova Rešada Nuhodžića, položili su danas kamen temeljac za izgradnju vrtića u Bloku VI vrijednog preko dva miliona eura, kapaciteta za 215 djece, koji će biti završen za godinu dana. Vrtić, koji je površine oko 1 600m2, se gradi kroz projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), na zemljištu koje je ustupio Glavni grad.

Potpredsjednik Simović i ministar Šehović su naglasili da je obrazovanje jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, što se potvrđuje svakog dana i na svakom novom projektu, te da se u Glavnom gradu planiraju ili realizuju obrazovni projekti vrijedni 20 miliona eura.

Kako je naglasio resorni ministar Šehović, „Vrtićem u Bloku VI zaokružujemo izgradnju vrtića na teritoriji Glavnog grada kroz prvi projekat sa CEB-om, u okviru kojeg su već izgrađena tri vrtića: u Zagoriču, Starom aerodromu i sada samostalnoj opštini Tuzi. Dodatno, već naredne godine možemo očekivati konkretne korake na novom projektu sa CEB-om, kroz koji će se samo u Podgorici graditi još četiri vrtića i to: u City kvartu, još jedan na Starom aerodromu, Zlatici i Tuškom putu. To znači da ćemo samo na teritoriji Glavnog grada iz saradnje sa CEB-om imati sedam novih vrtića.

„Kada tome dodamo i novi, nedavno ugovoreni, projekat sa Evropskom investicionom bankom za totalnu rekonstrukciju dva vrtića u Podgorici, te druge planirane projekte, možemo slobodno reći da smo u prethodne četiri godine napravili ogroman korak kada je riječ o povećanju kapaciteta predškolskih ustanova u Glavnom gradu“, rekao je Šehović.

On je najavio da će narednih dana otpočeti gradnja vrtića u Herceg Novom i u Pljevljima.

Potpredsjenik Vlade, Milutin Simović, rekao je da od svih projekata koji se realizuju, posebno zadovoljstvo izazivaju projekti koji se tiču mladih i brige za djecu. On je istakao značaj partnerstva na ovakvim projektima, u ovom slučaju sa Glavnim gradom, koji je dao značajan dobrinos ustupanjem lokacije za vrtić. On se osvrnuo i na druge značajne projekte u oblasti prosvjete koji se trenutno realizuju, poput vrtića u Rožajama i vrtića u Herceg Novom i Pljevljima gdje će se narednih dana označiti početak izgradnje vrtića.
Gradonačelnik Vuković je rekao da se Podgorica ubrzano razvija i širi, te da se potreba za ovakvim objektima uvećava. „Zadovoljstvo mi je kao gradonačelniku, što smo posljednjih godina uz pomoć Vlade uspjeli da dobijemo jedan broj ovakvih objekata u različitim djelovima grada", On je izrazio zadovoljstvo što je gradska uprava dala značajan doprinos ovom projektu, ustupajući parcelu vrijednu 660 000 eura.

Novi vrtić u Bloku VI sadržaće radne sobe, višenamjenski prostor, trijažu, prostor za preventivnu zdravstvenu zaštitu, kancelarije, čajnu kuhinju, perionicu, tehničke i ostale prateće prostorije.


PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?