Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

EVIDENTIRANO OSAM VJERSKIH ZAJEDNICA

Objavljeno: 11.09.2020. 19:52 Autor: PR Sluzba

Kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, do sada su se, na osnovu njihovih prijava, evidentirale osam vjerskih zajednica. 

U Evidenciju postojećih vjerskih zajednica su upisane ove vjerske zajednice: Nadbiskupski ordinarijat Bar, Crnogorska pravoslavna crkvaJevrejska zajednica Crne GoreBiskupski ordinarijat KotorHrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedociCrkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj GoriCrkva hristovog Jevanđelja Eparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore.

Postupak upisa u evidenciju je u toku za još dvije vjerske zajednice. 

Ne postoji zakonska obaveza vjerske zajednice da se registruje već je to stvar njene slobodne volje. Sve vjerske zajednice imaju pravo da djeluju, bez obzira da li su registrovane, a procedura registracije je krajnje jednostavna.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti je moderan, liberalan i bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja vjerskih sloboda. 

Aktuelni zakon je i usvojen kako bi se, bez ijednog ograničenja, podstaklo društveno i kulturno izražavanje vjere, a ovo važno društveno pitanje uredilo demokratski, civilizovano i bez kršenja vjerskih prava i sloboda. Raniji propis, iz 1977. godine, je bio dio prevaziđenog političkog nasljeđa i vrijednosti. 

Intenzivirane su političke najave o izmjenama i čak njegovom ukidanju ali, bez obzira na politizaciju, namjerne manipulacije i prikrivene interese, ostaje nepobitna činjenica da je postojeći zakon nediskriminatoran i da pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere.

Priznavanje istorijskog kontinuiteta, kako se to uporno traži za jednu vjersku zajednicu, značilo bi direktnu diskriminaciju ostalih i poništavanje svih istorijskih činjenica. 

Vlada Crne Gore je pokazala reformističku orjentaciju kroz spremnost da gradi otvoreno društvo, podržavajući univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava u svakodnevnom životu i praksi, uz odlučnost da spriječi svaku diskriminaciju, višedecenijsku netrpeljivosti i nerazumijevanje na vjerskoj osnovi.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?