Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕВИДЕНТИРАНО ОСАМ ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

Објављено: 11.09.2020. 19:52 Аутор: ПР Слузба

Код Министарства за људска и мањинска права, сходно Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, до сада су се, на основу њихових пријава, евидентирале осам вјерских заједница. 

У Евиденцију постојећих вјерских заједница су уписане ове вјерске заједнице: Надбискупски ординаријат Бар, Црногорска православна цркваЈеврејска заједница Црне ГореБискупски ординаријат КоторХришћанска вјерска заједница Јеховини свједоциЦрква Исуса Христа Светаца посљедњих дана у Црној ГориЦрква христовог Јеванђеља и Епархија подгоричко-дукљанска Православне цркве Црне Горе.

Поступак уписа у евиденцију је у току за још двије вјерске заједнице. 

Не постоји законска обавеза вјерске заједнице да се региструје већ је то ствар њене слободне воље. Све вјерске заједнице имају право да дјелују, без обзира да ли су регистроване, а процедура регистрације је крајње једноставна.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести је модеран, либералан и без икаквих ограничења у погледу заштите, уживања и промовисања вјерских слобода. 

Актуелни закон је и усвојен како би се, без иједног ограничења, подстакло друштвено и културно изражавање вјере, а ово важно друштвено питање уредило демократски, цивилизовано и без кршења вјерских права и слобода. Ранији пропис, из 1977. године, је био дио превазиђеног политичког насљеђа и вриједности. 

Интензивиране су политичке најаве о измјенама и чак његовом укидању али, без обзира на политизацију, намјерне манипулације и прикривене интересе, остаје непобитна чињеница да је постојећи закон недискриминаторан и да пружа оптимални оквир, не привилегујући било кога, за слободно практиковање вјере.

Признавање историјског континуитета, како се то упорно тражи за једну вјерску заједницу, значило би директну дискриминацију осталих и поништавање свих историјских чињеница. 

Влада Црне Горе је показала реформистичку орјентацију кроз спремност да гради отворено друштво, подржавајући универзалност и недјељивост људских права у свакодневном животу и пракси, уз одлучност да спријечи сваку дискриминацију, вишедеценијску нетрпељивости и неразумијевање на вјерској основи.

 

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?