Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NASTAVLJENE POSJETE MALIM VJERSKIM ZAJEDNICAMA

Objavljeno: 21.09.2020. 21:22 Autor: PR Sluzba

mmpMinistarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) nastavilo je sa posjetama malim vjerskim zajednicama koje su uredno evidentirane i djeluju u Crnoj Gori. 

 

Državni sekretar mr Aleksandar Saša Zeković, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama dr Ismet Latić i savjetnica u MLJMP Nermina Djoković  danas su, kroz odvojene aktivnosti, posjetli sjedišta Hrišćanske vjerske zajednice Jehovini svjedoci i Hrišćanskog centra “Svetionik”.

 

Predstavnici Hrišćanske vjerske zajednice Jehovini svjedoci Zoran Lalović i Dejan  Vujadinović predstavili su unutrašnju organizaciju i kapacitete, kao i ciljeve vjere. Istakli su opredjeljenje ove zajednice da snažno doprinosi društvu ali uz miroljubivost i punu političku neutralnost, što znači da ne učestvuju na izborima. Djeluju u 240 zemalja svijeta okupljajući preko 9 miliona vjernika. 

 

Ukazali su da je služba propovijedanja prepoznatljiv način ispoljavanja ove vjere, prenoseći drugima ono što govori Biblija.  Nude razgovor ali na njemu ne insistiraju jer svako može da ga ne prihvati. Kazali su da nailaze i na odbojni stav zbog preovladavajućeg ambijenta koji ih prepoznaje kao navodnu sektu, pri čemu uvažavaju sve osobe koje su negativne prema njima. 

 

Ukazano je na primjere u svijetu, poput Rusije, gdje Jehovinim svjedocima nije dozvoljeno djelovanje i izloženi su progonu. Vjernici se i u tim okolnostima ponašaju miroljubivo i čine sve što mogu da ne kompromituju svoju vjeru.

 

Konstatovano je da su za Jehovine svjedoke izuzetno značajni međunarodni standardi jer oni pomažu da se u bitnom popravi postupanje vlasti i praksa poštovanja ljudskih prava u pojedinima zemljama.

 

Razgovarano je, u crnogorskom kontekstu, o društvenom prihvatanju ove vjerske zajednice. Konstatovano je da su i dalje snažne predrasude i neznanje pri čemu su prepoznati i konkretni incidenti kao posljedica netolerancije i podsticanja mržnje - Nikšić, Podgorica, Danilovgrad i Herceg Novi. Zajednički je pohvaljena Uprava policije i postupanje policijskih službenika a MLJMP je prepoznalo i pitanje dosljednog djelovanja nadležnih tužilaca.

 

Prepoznate su i određene prepreke pri slobodnom izražavanju vjere. Konstatovana je potreba daljeg obrazovanja javnih službenika koji su obavljanjem službene dužnosti pozvani da komuniciraju sa vjerskim zajednicama, posebno službenici komunalne policije. MLJMP obratiće se načelnicima komunalnih policija u opštinama u kojima se registruje neprofesionalnost zasnovana na predrasudama. 

 

Aktivnosti i iskustvo Hrišćanskog centra “Svetionik” predstavili su glavne starješine Dragan i Vesna Novaković, koja je i prva teološkinja protestantsko jevanđeoske orjentacije u Crnoj Gori. Dobro su prihvaćeni u neposrednom okruženju ali su istakli i  problem  nasilja i predrasuda. Pojedini učesnici nedavnih litija su napali njihove prostorije, polomili stakla i uništili tablu sa nazivom vjerske zajednice. Ova vjerska zajednica je prepoznata po svom humanitarnom radu i podrškom prema ugroženim grupama, posebno samohranim majkama. Založili su za još intenzivniju komunikaciju i saradnju države i vjerskih zajednica u domenu socijalnih servisa.

 

Ovo su prve zvanične državne posjete malim vjerskim zajednicama.

 

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, zasnovan na međunarodnom standardima, je obezbijedio jednakost svih vjerskih zajednica i uživanje prava i sloboda bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. 

 

Vlada Crne Gore u kontinuitetu pokazuje privrženost najboljoj evropskoj demokratskoj praksi i odlučna je da osigura jednako postupanje prema svim vjerskim zajednicama i uživanje prava i sloboda koje garantuje Evropska konvencija o ljudskih pravima.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?