Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

POSJETA JEVANĐEOSKOJ CRKVI RIJEČ BOŽIJA - SPRIJEČITI DISKRIMINACIJU BILO KOJE VRSTE

Objavljeno: 22.09.2020. 20:17 Autor: PR Sluzba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) posjetilo je danas sjedište Jevanđeoske crkve “Riječ Božija” koja u Crnoj Gori organizovano djeluje od 1992. godine a uredno je registrovana od 2001. godine. 

 

Ovim aktivnošću nastavljene su prve zvanične državne posjete malim vjerskim zajednicama. 

 

 

Starješina ove Crkve Vladimir Čizmanski je predstavio iskustva ove vjerske zajednice i naglasio da nemaju ambicija da budu uticajni na političkom nivou nego da šire vrijednosti prvenstveno poštenja u svim sferama života okupljajući vjernike koji iskreno slijede Isusa Hrista. 

 

 

Pastor Čizmanski je prepoznao vidljiv napredak crnogorskog društva u prihvatanju tolerancije i vjerske tolerancije i pohvalio napore crnogorskih vlasti.

 

Detaljno je razgovarano o izgradnji stalnog sjedišta i vjerskog objekta ove protestantske crkve. Predstavnici MLJMP su sa pastorom Crkve obišli zemljište na kojem se planira gradnja budućeg hrama. 

 

MLJMP je istaklo odgovornost Države Crne Gore i Glavnog grada Podgorica da se osigura pristup koji uvažava potrebe ove vjerske zajednice i obezbijedi tretman koji nije različit u odnosu na druge vjere. S tim u vezi u MLJMP je zakazan konsultativni sastanak ove vjerske zajednice sa Ministarstvom za održivi razvoj i turizam i Glavnim gradom Podgorica.

 

 

Cilj državnih posjeta malim vjerskim zajednicama je da se utvrde potrebe, stanje i prilike u kojima one djeluju kao i da se podrži proces njihovog društvenog prihvatanja i ukupna normalizacija vjerskog pluralizma. Posebno je za crnogorsko društvo važno  da se spriječe pojave i primjeri dalje politizacije, širenja predrasuda, nasilja i diskriminacije.

 

 

U delegaciji MLJMP bili su državni sekretar mr Aleksandar Saša Zeković, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama dr Ismet Latić i savjetnica Nermina Djoković.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?