Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПОСЈЕТА ЈЕВАНЂЕОСКОЈ ЦРКВИ РИЈЕЧ БОЖИЈА - СПРИЈЕЧИТИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ БИЛО КОЈЕ ВРСТЕ

Објављено: 22.09.2020. 20:17 Аутор: ПР Слузба

Министарство за људска и мањинска права (МЉМП) посјетило је данас сједиште Јеванђеоске цркве “Ријеч Божија” која у Црној Гори организовано дјелује од 1992. године а уредно је регистрована од 2001. године. 

 

Овим активношћу настављене су прве званичне државне посјете малим вјерским заједницама. 

 

 

Старјешина ове Цркве Владимир Чизмански је представио искуства ове вјерске заједнице и нагласио да немају амбиција да буду утицајни на политичком нивоу него да шире вриједности првенствено поштења у свим сферама живота окупљајући вјернике који искрено слиједе Исуса Христа. 

 

 

Пастор Чизмански је препознао видљив напредак црногорског друштва у прихватању толеранције и вјерске толеранције и похвалио напоре црногорских власти.

 

Детаљно је разговарано о изградњи сталног сједишта и вјерског објекта ове протестантске цркве. Представници МЉМП су са пастором Цркве обишли земљиште на којем се планира градња будућег храма. 

 

МЉМП је истакло одговорност Државе Црне Горе и Главног града Подгорица да се осигура приступ који уважава потребе ове вјерске заједнице и обезбиједи третман који није различит у односу на друге вјере. С тим у вези у МЉМП је заказан консултативни састанак ове вјерске заједнице са Министарством за одрживи развој и туризам и Главним градом Подгорица.

 

 

Циљ државних посјета малим вјерским заједницама је да се утврде потребе, стање и прилике у којима оне дјелују као и да се подржи процес њиховог друштвеног прихватања и укупна нормализација вјерског плурализма. Посебно је за црногорско друштво важно  да се спријече појаве и примјери даље политизације, ширења предрасуда, насиља и дискриминације.

 

 

У делегацији МЉМП били су државни секретар мр Александар Саша Зековић, директор Директората за односе са вјерским заједницама др Исмет Латић и савјетница Нермина Дјоковић.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?