Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

POSJETA SJEDIŠTU HRIŠĆANSKE ADVENTISTIČKE CRKVE - PITANJA OD ZAJEDNIČKOG INTERESA UREDITI UGOVOROM

Objavljeno: 23.09.2020. 20:35 Autor: PR Sluzba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) posjetilo je danas sjedište Hrišćanske adventističke crkve koja u Crnoj Gori djeluje od 1921. godine godine.

 

Predstavnici Hrišćanske adventističke crkve, Igor Bosnić, ovlašćeni predstavnik i Radovan Aćimić, starješine mjesne crkve u Podgorici, predstavili su osnovne doktrine i vjerovanja hrišćanskih adventista. 

 

MLJMP je iskazalo posebno poštovanje države Crne Gore prema radu Humanitarne organizacije ADRA koja je, između ostalog, omogućila povezivanje građana Crne Gore sa njihovim rođacima i prijateljima u opkoljenom Sarajevu. 

 

Predstavljene su i podržane aktivnosti u sklopu Kluba zdravlja u okviru kojeg se organizuju zdravstvena predavanja protiv zavisnosti, zdrave ishrane i zdravih stilova života. 

 

Pohvaljen je odnos Ministarstva prosvjete, i aktuelnog ministra Damira Šehovića, prema vjernicima ove Crkve kojima je omogućeno da se polaganje različitih ispita ne obavlja subotom. 

  

Konstatovano je da su crnogorske vlasti značajno unaprijedile i podržale sigurnost i prihvaćenost vjernika ove zajednice, a u razgovoru je ukazano na brojne primjere nasilja i mržnje kojima su u prošlosti bili izloženi vjernici i njihova imovina. 

 

Objekat Hrišćanske adventističke crkve je na ulazu u glavni grad pa tako i simbolički ukazuje na otvorenost i stvarnu multikulturalnost Podgorice. 

 

Diskutovana su brojna pitanja od zajedničkog interesa i zaključeno je da Hrišćanska adventistička crkva, koja spada u protestantske crkve, i Vlada Crne Gore trebaju zaključiti ugovor o uređenju odnosa, kako bi se u praktičnom smislu i svakodnevnom životu unaprijedilo uživanje prava građana koji pripadaju ovoj vjeri. 

 

U delegaciji MLJMP bili su državni sekretar mr Aleksandar Saša Zeković, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama dr Ismet Latić i savjetnica Nermina Djoković.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?