Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПОСЈЕТА СЈЕДИШТУ ХРИШЋАНСКЕ АДВЕНТИСТИЧКЕ ЦРКВЕ - ПИТАЊА ОД ЗАЈЕДНИЧКОГ ИНТЕРЕСА УРЕДИТИ УГОВОРОМ

Објављено: 23.09.2020. 20:35 Аутор: ПР Слузба

Министарство за људска и мањинска права (МЉМП) посјетило је данас сједиште Хришћанске адвентистичке цркве која у Црној Гори дјелује од 1921. године године.

 

Представници Хришћанске адвентистичке цркве, Игор Боснић, овлашћени представник и Радован Аћимић, старјешине мјесне цркве у Подгорици, представили су основне доктрине и вјеровања хришћанских адвентиста. 

 

МЉМП је исказало посебно поштовање државе Црне Горе према раду Хуманитарне организације АДРА која је, између осталог, омогућила повезивање грађана Црне Горе са њиховим рођацима и пријатељима у опкољеном Сарајеву. 

 

Представљене су и подржане активности у склопу Клуба здравља у оквиру којег се организују здравствена предавања против зависности, здраве исхране и здравих стилова живота. 

 

Похваљен је однос Министарства просвјете, и актуелног министра Дамира Шеховића, према вјерницима ове Цркве којима је омогућено да се полагање различитих испита не обавља суботом. 

  

Констатовано је да су црногорске власти значајно унаприједиле и подржале сигурност и прихваћеност вјерника ове заједнице, а у разговору је указано на бројне примјере насиља и мржње којима су у прошлости били изложени вјерници и њихова имовина. 

 

Објекат Хришћанске адвентистичке цркве је на улазу у главни град па тако и симболички указује на отвореност и стварну мултикултуралност Подгорице. 

 

Дискутована су бројна питања од заједничког интереса и закључено је да Хришћанска адвентистичка црква, која спада у протестантске цркве, и Влада Црне Горе требају закључити уговор о уређењу односа, како би се у практичном смислу и свакодневном животу унаприједило уживање права грађана који припадају овој вјери. 

 

У делегацији МЉМП били су државни секретар мр Александар Саша Зековић, директор Директората за односе са вјерским заједницама др Исмет Латић и савјетница Нермина Дјоковић.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?