Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПОЛИТИЧКУ ОСТРАШЋЕНОСТ И ДЕМАГОГИЈУ ДЕМАНТУЈУ ЧИЊЕНИЦЕ И ДОБРА САРАДЊА СА СВИМ ВЈЕРСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Објављено: 20.08.2020. 22:51 Аутор: ПР служба

У актуелној изборној кампањи за парламентарне изборе све су чешће поруке о наводном прогону и дискриминацији епархија и вјерника Српске православне цркве. На таквим порукама којима се потенцира грађански и вјерски антагонизам а често шири и говор мржње, заснован је политички маркетинг одређених политичких група, а организују се различита јавна окупљања па чак и љетњи културни фестивали. 

 

Такав концепт, без смисла и упоришта у чињеницама, има краткорочну политиканску сврху. Намјера је да се вјерујући грађани политички усмјере односно директно упозоре за кога не смију гласати како би се и на даље пролонгирала и опструирала секуларизација и пуна сувереност Црне Горе. 

 

Влада Црне Горе и Министарство за људска и мањинска права је обавезно да активно и аргументовано доприноси да се о слободи вјероисповијести у јавном простору говори на основу чињеница и изван контекста политичких манипулација, популизма и демагогије.

 

Министарство за људска и мањинска права са свим вјерским заједницама у Црној Гори гради и има озбиљно и одговорно партнерство. 

 

Са епархијама Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори постоји континуирана и отворена партнерска сарадња и одговоран однос према свим њиховим захтјевима и потребама.

 

Бројни су примјери успјешне сарадње и подршке који у потпуности демантују наводе о угрожености епархија СПЦ у Црној Гори од стране државе Црне Горе.

 

То потврђује одлична комуникација са српским православним црквеним општинама, директна подршка бројним манастирима и црквама, као и помоћ код изградње парохијских домова, пружање помоћи у сврху измиривања обавеза за пензијско, инвалидско и здравствено осигурање свештенства у различитим епархијама СПЦ, заједнички наступ и давање препорука пред фондовима ЕУ којима су епархије СПЦ кандидовале пројекте које се односе на друштвено укључивање најрањивијих друштвених група, пружање директне помоћи за организовање манастирских слава и различитих вјерских празника, обезбјеђење материјалне помоћи за опремање и каталогизацију манастирских библиотека и за унапређење рада, осавремењивање и оптимализацију званичних интернетских страница епархија СПЦ у Црној Гори. Ту је и помоћ за одржавање, озелењавање и украшавање манастирских комплекса и обнову иконостаса као и помоћ за рад народњих кухиња у склопу епархија СПЦ. У минулом периоду држава Црна Гора је помагала и културне/духовне активности у оквиру епархија СПЦ као и њихову међународну духовну сарадњу. 

 

Министарство за људска и мањинска права издало је и препоруке за клирике епархија СПЦ у Црно Гори да наставе школовање на еминентним теолошким образовним установама у Европи што такође потврђује радост и одлучност Црне Горе да доприноси кадровским плановима и дугорочним потенцијалима епархија СПЦ у Црној Гори. 

 

Помоћ вјерским заједницама додјељивана је на основу јасних Критеријума за додјелу материјалних средстава вјерским заједницама и на основу сагласности и одобрења сваке конкретне епархије СПЦ. 

 

Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница је усвојен зато да се у Црној Гори спријечи свака дискиминација и да сви имају једнако право.

 

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?