Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

EVIDENTIRANO DVANAEST VJERSKIH ZAJEDNICA

Objavljeno: 29.09.2020. 19:52 Autor: PR Sluzba

Kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava (MLJMP), shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, do sada su se, na osnovu njihovih prijava, evidentirale dvanaest vjerskih zajednica. 

 

U Evidenciju postojećih vjerskih zajednica su upisane ove vjerske zajednice: Nadbiskupski ordinarijat BarCrnogorska pravoslavna crkvaBiskupski ordinarijat KotorJevrejska zajednica Crne GoreHrišćanska Adventistička CrkvaHrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedociEparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne GoreCrkva Hristovog JevanđeljaCrkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj GoriJevanđeoska crkva Riječ Božija Hrišćanski centar Svetionik i Hrišćanska zajednica Mozaik. 

 

Postupak upisa u evidenciju je u toku za još dvije vjerske zajednice a jedna vjerska zajednica se interesovala za registraciju.

 

MLJMP ukazuje da zakonski rok za podnošenje prijave za upis u Evidenciju onih vjerskih zajendica koje su prijavljene i evidentirane kod nadležnog organa uprave u skladu sa ranijim Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine ističe 8. oktobra ove godine. 

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je konstatovalo da je Jevrejska zajednica Crne Gore obavijestila o izboru novog lica ovlašćenog za predstavljanje i zastupanje.

 

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti je savremen, liberalan i bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja vjerskih sloboda. Zakon je nediskriminatoran i pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere.

 

Pojedina pitanja od zajedničkog interesa za Crnu Goru i jednu ili više vjerskih zajednica mogu se urediti ugovorom. U tom kontekstu, sve zainteresovane vjerske zajednice, bez ograničenja, pojedinačno ili zajedno, mogu sa Vladom Crne Gore zaključiti odgovarajući ugovor. Vlada Crne Gore do sada je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom stolicom i ugovore o uređenju zajedničkih interesa sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori. 

 

Vlada Crne Gore je, kroz predlaganje i primjenu ovog zakona, pokazala svoju reformističku orjentaciju i spremnost da gradi otvoreno društvo, podržavajući univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava u svakodnevnom životu i praksi, uz odlučnost da spriječi svaku diskriminaciju, višedecenijsku netrpeljivosti i nerazumijevanje na vjerskoj osnovi.

 

 Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?