Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕВИДЕНТИРАНО ДВАНАЕСТ ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

Објављено: 29.09.2020. 19:52 Аутор: ПР Слузба

Код Министарства за људска и мањинска права (МЉМП), сходно Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, до сада су се, на основу њихових пријава, евидентирале дванаест вјерских заједница. 

 

У Евиденцију постојећих вјерских заједница су уписане ове вјерске заједнице: Надбискупски ординаријат БарЦрногорска православна цркваБискупски ординаријат КоторЈеврејска заједница Црне ГореХришћанска Адвентистичка ЦркваХришћанска вјерска заједница Јеховини свједоциЕпархија подгоричко-дукљанска Православне цркве Црне ГореЦрква Христовог ЈеванђељаЦрква Исуса Христа Светаца посљедњих дана у Црној ГориЈеванђеоска црква Ријеч Божија Хришћански центар Светионик и Хришћанска заједница Мозаик. 

 

Поступак уписа у евиденцију је у току за још двије вјерске заједнице а једна вјерска заједница се интересовала за регистрацију.

 

МЉМП указује да законски рок за подношење пријаве за упис у Евиденцију оних вјерских зајендица које су пријављене и евидентиране код надлежног органа управе у складу са ранијим Законом о правном положају вјерских заједница из 1977. године истиче 8. октобра ове године. 

 

Министарство за људска и мањинска права је констатовало да је Јеврејска заједница Црне Горе обавијестила о избору новог лица овлашћеног за представљање и заступање.

 

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести је савремен, либералан и без икаквих ограничења у погледу заштите, уживања и промовисања вјерских слобода. Закон је недискриминаторан и пружа оптимални оквир, не привилегујући било кога, за слободно практиковање вјере.

 

Поједина питања од заједничког интереса за Црну Гору и једну или више вјерских заједница могу се уредити уговором. У том контексту, све заинтересоване вјерске заједнице, без ограничења, појединачно или заједно, могу са Владом Црне Горе закључити одговарајући уговор. Влада Црне Горе до сада је закључила Темељни уговор са Светом столицом и уговоре о уређењу заједничких интереса са Јеврејском заједницом Црне Горе и Исламском заједницом у Црној Гори. 

 

Влада Црне Горе је, кроз предлагање и примјену овог закона, показала своју реформистичку орјентацију и спремност да гради отворено друштво, подржавајући универзалност и недјељивост људских права у свакодневном животу и пракси, уз одлучност да спријечи сваку дискриминацију, вишедеценијску нетрпељивости и неразумијевање на вјерској основи.

 

 Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?