Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

EVIDENTIRANO ŠESNAEST VJERSKIH ZAJEDNICA

Objavljeno: 09.10.2020. 19:40 Autor: PR Sluzba

Ministarstvo za ljudska i manjiska prava konstatuje da je istekao zakonski rok za podnošenje prijave za upis u Evidenciju onih vjerskih zajendica koje su prijavljene i evidentirane kod nadležnog organa uprave u skladu sa ranijim Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine. 

 

Kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava (MLJMP), shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica do 8. oktobra 2020. godine na osnovu njihovih prijava, evidentirale su se šesnaest vjerskih zajednica. 

 

U Evidenciju postojećih vjerskih zajednica su upisane ove vjerske zajednice: Crnogorska pravoslavna crkvaIslamska zajednica u Crnoj GoriNadbiskupski ordinarijat BarBiskupski ordinarijat KotorJevrejska zajednica Crne GoreHrišćanska Adventistička CrkvaHrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedociEparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne GoreCrkva Hristovog JevanđeljaCrkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj GoriJevanđeoska crkva Riječ Božija, Hrišćanski centar Svetionik, Hrišćanska zajednica Mozaik,  Biblijska Hrišćanska Zajednica, Zajednica Jevanđelja Isusa Hrista i Baha´i zajednica u Crnoj Gori.

 

Prema posljednjem popisu stanovništva (2011), građani Crne Gore su iskazali prilično visoku religijsku identifikaciju. Gotovo 76% građana Crne Gore se izjasnilo da pripada nekoj od hrišćanskih religija a preko 19% stanovništva da je islamske vjeroispovijesti. 

 

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti je savremen, liberalan i bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja vjerskih sloboda. Zakon je nediskriminatoran i pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere.

 

Vlada Crne Gore je, kroz predlaganje i primjenu ovog zakona, pokazala svoju reformističku orjentaciju i spremnost da gradi otvoreno društvo, podržavajući vjerski pluralizam, univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava u svakodnevnom životu i praksi, uz odlučnost da spriječi svaku diskriminaciju, višedecenijsku netrpeljivosti i nerazumijevanje na vjerskoj osnovi.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?