Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕВИДЕНТИРАНО ШЕСНАЕСТ ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

Објављено: 09.10.2020. 19:40 Аутор: ПР Слузба

Министарство за људска и мањиска права констатује да је истекао законски рок за подношење пријаве за упис у Евиденцију оних вјерских зајендица које су пријављене и евидентиране код надлежног органа управе у складу са ранијим Законом о правном положају вјерских заједница из 1977. године. 

 

Код Министарства за људска и мањинска права (МЉМП), сходно Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница до 8. октобра 2020. године на основу њихових пријава, евидентирале су се шеснаест вјерских заједница. 

 

У Евиденцију постојећих вјерских заједница су уписане ове вјерске заједнице: Црногорска православна цркваИсламска заједница у Црној ГориНадбискупски ординаријат БарБискупски ординаријат КоторЈеврејска заједница Црне ГореХришћанска Адвентистичка ЦркваХришћанска вјерска заједница Јеховини свједоциЕпархија подгоричко-дукљанска Православне цркве Црне ГореЦрква Христовог ЈеванђељаЦрква Исуса Христа Светаца посљедњих дана у Црној ГориЈеванђеоска црква Ријеч Божија, Хришћански центар Светионик, Хришћанска заједница Мозаик,  Библијска Хришћанска Заједница, Заједница Јеванђеља Исуса Христа и Баха´и заједница у Црној Гори.

 

Према посљедњем попису становништва (2011), грађани Црне Горе су исказали прилично високу религијску идентификацију. Готово 76% грађана Црне Горе се изјаснило да припада некој од хришћанских религија а преко 19% становништва да је исламске вјероисповијести. 

 

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести је савремен, либералан и без икаквих ограничења у погледу заштите, уживања и промовисања вјерских слобода. Закон је недискриминаторан и пружа оптимални оквир, не привилегујући било кога, за слободно практиковање вјере.

 

Влада Црне Горе је, кроз предлагање и примјену овог закона, показала своју реформистичку орјентацију и спремност да гради отворено друштво, подржавајући вјерски плурализам, универзалност и недјељивост људских права у свакодневном животу и пракси, уз одлучност да спријечи сваку дискриминацију, вишедеценијску нетрпељивости и неразумијевање на вјерској основи.

 

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?