Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Leposavić povodom Međunarodnog dana vjerskih sloboda: „Vlada je opredjeljena da do kraja čuva i razvija kulturnu i vjersku raznolikost, a ne da njome manipuliše i da je zapostavlja.“

Objavljeno: 15.01.2021. 21:14 Autor: M.L.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić danas je u svojoj video poruci čestitao svim građanima Crne Gore Međunarodni dan vjerskih sloboda. On je poručio da  je 15. januar datum kada je prije više od 200 godina prvi put u istoriji donijet moderni zakon o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Od tada pa do danas usvojene su brojne međunarodne konvencije ugovori preporuke, i uopšte zakoni u više od 150 zemalja na svijetu kojima se štiti pravo na slobodu vjeroispovijesti. On je poručio da pravo na slobodu vjeroispovijesti podrazumijeva pravo svakoga lica bez obzira na svojstva i lične razlike da sam ili u zajednici sa drugima , javno ili privatno ispoljava svoju vjeru ili uvjerenje i svoje običaje.

„To je vrlo važno i značajno za Crnu Goru s obzirom na to da vjerska raznolikost koja postoji u Crnoj Gori je i kulturna i običajna raznolikost, to je ujedno i bogatstvo Crne Gore, i mi smo svi, a naročito Vlada opredijeljeni da do kraja  tu raznolikost čuvamo i slavimo, a ne da njome manipulišemo i da je zapostavljamo“ saopštio je danas ministar Leposavić.

Ministar se u svom obraćanju osvrnuo i na dešavanja tokom protekle godine, koja su kako je rekao, vrlo važna jer smo imali prliku da vidimo koliko može biti opasna i za građane frustrirajuća politička manipulacija ili još gore zloupotreba vjerskim pravima i slobodama. Takođe, prošla godina je pokazala koliko je zajedništvo građana  i njihov odlučan stav da mirnim putem brane svoja vjerska prava i slobode bitan.

„Taj stav  doveo je do toga da smo na početku ove godine pred potvrđivanjem Zakona o slobodi vjerospovijesti po drugi put, na početkom jedne nove ere a to je era u kojoj će vjerska prava i slobode biti u potpunosti zaštićeni, a same crkve i vjerske zajednice slobodne u svom vjerskom životu i u svojim poslovima bez ikakvog miješanja sa strane izvršnih organa vlasti i u tom smislu slobodne da se razvijaju i da žive onako kako to njihova autonomna pravila i vjerski obredi nalažu“ poručio je Leposavić.

On je kazao da je 15. januar zato datum koji služi da nas podsjeti na to koliko su zajedništvo, tolerancija i suživot između različitih a opet i sličnih vjerskih zajednica i crkava važni i da to treba da bude opredjeljenje svih nas kao građana. Opredjeljenje Vlade je u tom pravcu nesumnjivo i do kraja programa će istrajavati upravo na tome da ono što su prava i slobode vjerskih zajednica i vjernika budu ispoštovani i unaprijeđeni.

„Dijalog koji je počeo između predstavnika izvršne vlasti sa jedne i vjerskih zajednica sa druge strane će biti nastavljen i postaće manir. Ova Vlada i ovo ministarstvo želi da na dnevnom i sedmičnom nivou ima ono što se zove stalni i kontinuirani dijalog po ugledu na neke druge zemlje razvijenije u ovom pogledu i ovoj sferi ljudskih prava, tako da nijedno pitanje nikada ne može da ostane niti ispod stola niti zaboravljeno, odnosno da nijedan interes i nijedno pravo građanina ili vjernika ne bude zaboravljeno. Sigurni smo da je to najbolji put  da u budućnosti ono što je ogroman potencijal i ogromno bogatstvo Crne Gore bude zaista prepoznato i unaprjeđeno na dobrobit svih građana“ zaključio je Leposavić .


Služba za odnose s javnošću

Flickr: https://flic.kr/s/aHsmTGpXSu

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?