Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Лепосавић поводом Међународног дана вјерских слобода: „Влада је опредјелјена да до краја чува и развија културну и вјерску разноликост, а не да њоме манипулише и да је запоставља.“

Објављено: 15.01.2021. 21:14 Аутор: М.Л.

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић данас је у својој видео поруци честитао свим грађанима Црне Горе Међународни дан вјерских слобода. Он је поручио да  је 15. јануар датум када је прије више од 200 година први пут у историји донијет модерни закон о заштити људских права и слобода. Од тада па до данас усвојене су бројне међународне конвенције уговори препоруке, и уопште закони у више од 150 земаља на свијету којима се штити право на слободу вјероисповијести. Он је поручио да право на слободу вјероисповијести подразумијева право свакога лица без обзира на својства и личне разлике да сам или у заједници са другима , јавно или приватно испољава своју вјеру или увјерење и своје обичаје.

„То је врло важно и значајно за Црну Гору с обзиром на то да вјерска разноликост која постоји у Црној Гори је и културна и обичајна разноликост, то је уједно и богатство Црне Горе, и ми смо сви, а нарочито Влада опредијељени да до краја  ту разноликост чувамо и славимо, а не да њоме манипулишемо и да је запостављамо“ саопштио је данас министар Лепосавић.

Министар се у свом обраћању осврнуо и на дешавања током протекле године, која су како је рекао, врло важна јер смо имали прлику да видимо колико може бити опасна и за грађане фрустрирајућа политичка манипулација или још горе злоупотреба вјерским правима и слободама. Такође, прошла година је показала колико је заједништво грађана  и њихов одлучан став да мирним путем бране своја вјерска права и слободе битан.

„Тај став  довео је до тога да смо на почетку ове године пред потврђивањем Закона о слободи вјеросповијести по други пут, на почетком једне нове ере а то је ера у којој ће вјерска права и слободе бити у потпуности заштићени, а саме цркве и вјерске заједнице слободне у свом вјерском животу и у својим пословима без икаквог мијешања са стране извршних органа власти и у том смислу слободне да се развијају и да живе онако како то њихова аутономна правила и вјерски обреди налажу“ поручио је Лепосавић.

Он је казао да је 15. јануар зато датум који служи да нас подсјети на то колико су заједништво, толеранција и суживот између различитих а опет и сличних вјерских заједница и цркава важни и да то треба да буде опредјељење свих нас као грађана. Опредјелјенје Владе је у том правцу несумњиво и до краја програма ће истрајавати управо на томе да оно што су права и слободе вјерских заједница и вјерника буду испоштовани и унапријеђени.

„Дијалог који је почео између представника извршне власти са једне и вјерских заједница са друге стране ће бити настављен и постаће манир. Ова Влада и ово министарство жели да на дневном и седмичном нивоу има оно што се зове стални и континуирани дијалог по угледу на неке друге земље развијеније у овом погледу и овој сфери људских права, тако да ниједно питање никада не може да остане нити испод стола нити заборављено, односно да ниједан интерес и ниједно право грађанина или вјерника не буде заборављено. Сигурни смо да је то најбољи пут  да у будућности оно што је огроман потенцијал и огромно богатство Црне Горе буде заиста препознато и унапрјеђено на добробит свих грађана“ закључио је Лепосавић .


Служба за односе с јавношћу

Флицкр: хттпс://флиц.кр/с/аХсмТГпXСу

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?