Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

Dana 26. i 27. maja 2022. godine, u hotelu „Voco“ u Podgorici održava se dvodnevna obuka na temu „Pritvor, alternative pritvoru i član 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima“, u okviru programa za kontinuiranu obuku sudija i državnih tužilaca za 2022. godinu, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore, a uz podršku AIRE centra iz Londona i Britanske ambasade u Podgorici.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, g-đa Valentina Pavličić, uzela je učešće na navedenoj obuci i održala predavanje na temu „Standardi Evropskog suda za ljudska prava po pitanju prava na slobodu i sigurnost – praksa ESLJP u odnosu na Crnu Goru.“

Tokom svog predavanja, Zastupnica je ukazala da kada je u pitanju sudska praksa Evropskog suda koja se odnosi na član 5 Konvencije, osnovno načelo jeste isticanje njegovog značaja i vrijednosti u demokratskom društvu, povezanosti sa principom pravne sigurnosti i vladavinom prava kroz postizanje osnovne svrhe samog člana, a to je da niko ne može biti lišen slobode na “arbitraran način”.

Zastupnica je dala osvrt i na relevantne presude Evropskog suda u kojima je utvrđena povreda člana 5 Konvencije, sa posebnim fokusom na predmet Asanović protiv Crne Gore, te konačno istakla da je Evropski sud u svojoj bogatoj praksi ukazao da je sloboda pravilo, a gubitak slobode izuzetak koji mora biti objektivno opravdan i koji ne smije trajati duže nego što je to apsolutno neophodno.

Obuci je prisustvovalo ukupno pedeset i devet (59) učesnika, predstavnika crnogorskog sudstva i Državnog tužilaštva, te Advokatske komore Crne Gore.

KANCELARIJA ZASTUPNIKA CRNE GORE PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?