Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Susret Vučinić - Valas

Objavljeno: 18.01.2008. 23:15 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je zamjenika ministra inostranih poslova Kraljevine Norveške Elizabet Valas, koja boravi u prvoj službenoj posjeti Crnoj Gori.

Ministar Vučinić izrazio je zahvalnost na podršci Kraljevine Norveške procesu reforme sistema odbrane u Crnoj Gori i ocijenio međusobnu saradnju kao veoma uspješnu. Istakao je kao veoma značajan početak realizacije projekta Podrška reformi sistema odbrane, u okviru kojeg boravi predstavnik norveškog Ministarstva odbrane u Ministarstvu odbrane Crne Gore, a čiji je cilj podrška u izgradnji ljudskih resursa, obrazovanju i obuci civilnog i vojnog osoblja, kao i u izgradnji kapaciteta i učenju stranih jezika. Ministar odbrane je ponovio da je budućnost Crne Gore u evroatlantskim integracijama, kao garantu mira i stabilnosti za cijeli region. Takođe, kazao je da je veoma značajno da NATO sagleda individualne napore zemalja u regionu na predstojećem samitu u Bukureštu. Ocijenio je da je nakon predaje Prezentacionog dokumenta, otpočinjanja Procesa planiranja i revizije, te aktivnosti na pripremi Individualnog partnerskog programa i Individualnog partnerskog akcionog plana, najvažnije donošenje Strateškog pregleda odbrane, za čiju izradu očekuje podršku partnera.

Zamjenik ministra Valas kazala je da je veoma impresionirana napretkom Crne Gore u reformi sistema odbrane i na putu evroatlantskih integracija. Takođe, istakla je da Norveška pruža punu podršku Crnoj Gori za njenu tješnju saradnju sa NATO i ocijenila da je obećavajući crnogorski angažman na tom putu. Ona je uvjerena da će NATO podržati Crnu Goru zbog ostvarenog napretka.

Ministar Vučinić i zamjenik Valas konstatovali su da su odnosi između Crne Gore i Norveške veoma kosntruktivni, te da saradnju u oblasti odbrane treba i dalje unaprijeđivati.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?