Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak vojnih atašea NATO zemalja akreditovanih u Crnoj Gori

Objavljeno: 28.03.2008. 19:24 Autor: Naslovna strana
Danas je u Ministarstvu odbrane održan sastanak vojnih atašea NATO zemalja akreditovanih u Crnoj Gori. Prilikom susreta ministar odbrane Boro Vučinić upoznao je vojne atašee akreditovane u Crnoj Gori sa ostvarenim aktivnostima u okviru NATO programa Partnerstvo za mir i naglasio da očekuje da će Crna Gora na Samitu NATO u Bukureštu biti uključena u Intenzivirani dijalog zemalja. On je takođe informisao vojne predstavnike sa dostignućima u procesu reforme sistema odbrane, modernizacije Vojske i normativnim aktivnostima na tom planu.

Ministar je istakao da Crna Gora intenzivno sarađuje sa više NATO članica i da je posvećena unapređenju dobrosusjedskih odnosa u oblasti odbrane.

Ministar Vučinić naglasio je prioritet nastavka saradnje sa strateškim partnerima u okviru PzM, prije svega na planu obuke, obrazovanja, učenja jezika i dostizanja interoperabilnosti Vojske Crne Gore sa snagama NATO.

On je kazao da Ministarstvo odbrane i Vlada Crne Gore intenzivno rade na informisanju građana o procesu evroatlantskih integracija u skladu sa usvojenom Komunikacionom strategijom.
Crna Gora je ostvarila značajan progres u integraciji u NATO, ali ispred nas stoje brojni izazovi. Stoga, od zemalja članica tog saveza očekujemo dalju podršku, kako u političkom smislu, tako i u daljim reformama sektora odbrane i bezbjednosti, zaključio je Vučinić.

V.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić informisao je goste o dostignutom stepenu reforme Vojske, te daljim planovima i ciljevima na tom polju. Predstavio je Vojsku Crne Gore, ljudske i materijalne resurse, programe školovanja pripadnika Vojske kao i planove u tom dijelu, ističući opremanje, obuku i učenje stranih jezika kao prioritete u dostizanju pune interoperabilnosti sa snagama NATO.

Vojni atašei iskazali su interesovanje za implementaciju Komunikacione strategije, osnivanje Direkcije za zaštitu podataka i učešće crnogorskih vojnika u mirovnim misijama. Oni su istakli zadovoljstvo odnosom sa Ministarstvom odbrane i naglasili da Ministarstvo odbrane ima veoma ambiciozne i dobre planove, te da će pružiti podršku da se ti planovi realizuju i Crna Gora što prije dostigne potrebne standarde za NATO.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?