Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак војних аташеа НАТО земаља акредитованих у Црној Гори

Објављено: 28.03.2008. 19:24 Аутор: Насловна страна
Данас је у Министарству одбране одржан састанак војних аташеа НАТО земаља акредитованих у Црној Гори. Приликом сусрета министар одбране Боро Вучинић упознао је војне аташее акредитоване у Црној Гори са оствареним активностима у оквиру НАТО програма Партнерство за мир и нагласио да очекује да ће Црна Гора на Самиту НАТО у Букурешту бити укључена у Интензивирани дијалог земаља. Он је такође информисао војне представнике са достигнућима у процесу реформе система одбране, модернизације Војске и нормативним активностима на том плану.

Министар је истакао да Црна Гора интензивно сарађује са више НАТО чланица и да је посвећена унапређењу добросусједских односа у области одбране.

Министар Вучинић нагласио је приоритет наставка сарадње са стратешким партнерима у оквиру ПзМ, прије свега на плану обуке, образовања, учења језика и достизања интероперабилности Војске Црне Горе са снагама НАТО.

Он је казао да Министарство одбране и Влада Црне Горе интензивно раде на информисању грађана о процесу евроатлантских интеграција у складу са усвојеном Комуникационом стратегијом.
Црна Гора је остварила значајан прогрес у интеграцији у НАТО, али испред нас стоје бројни изазови. Стога, од земаља чланица тог савеза очекујемо даљу подршку, како у политичком смислу, тако и у даљим реформама сектора одбране и безбједности, закључио је Вучинић.

В.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе Драган Самарџић информисао је госте о достигнутом степену реформе Војске, те даљим плановима и циљевима на том пољу. Представио је Војску Црне Горе, људске и материјалне ресурсе, програме школовања припадника Војске као и планове у том дијелу, истичући опремање, обуку и учење страних језика као приоритете у достизању пуне интероперабилности са снагама НАТО.

Војни аташеи исказали су интересовање за имплементацију Комуникационе стратегије, оснивање Дирекције за заштиту података и учешће црногорских војника у мировним мисијама. Они су истакли задовољство односом са Министарством одбране и нагласили да Министарство одбране има веома амбициозне и добре планове, те да ће пружити подршку да се ти планови реализују и Црна Гора што прије достигне потребне стандарде за НАТО.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?