Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Političko-vojni upravljački odbor PzM prihvatio PARP Procjenu i Partnerske ciljeve Crne Gore

Objavljeno: 01.04.2008. 00:33 Autor: Naslovna strana
Na današnjem sastanku Političko-vojnog upravljačkog odbora Partnerstva za mir u Briselu prihvaćeni su PARP Procjena i Partnerski ciljevi. Dokumente su predstavili članovi crnogorske delagcije koju čine predstavnici ministarstava odbrane, inostranih poslova, finansija i Uprave policije.

Na sastanku ocijenjeno da je PARP procjena objektivno predstavljena, a Partnerski ciljevi relano postavljeni, te da je Crna Gora za kratko vrijeme postigla značajan napredak na putu evroatlantskih integracija. Naglašena je važnost usvajanja tih dokumenata prije Samita NATO u Bukureštu, te da je realano očekivati upućivanje poziva Crnoj Gori za otpočinjanje Intenziviranog dijaloga sa NATO.

Na sastanku u sjedištu NATO, osim visokih predstavnika zemalja članica, na poziv Crne Gore prisustvovali su i predstavnici deset zemalja partnera.

PARP Proces planiranja i revizije predstavlja ključni mehanizam programa Partnerstvo za mir i omogućava partnerima da razviju ostvarljive i održive sposobnosti za sopstvene i NATO bezbjednosne potrebe. Podržava efikasnije sprovođenje svih ostalih mehanizama PzM, odnosno Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), Akcionog plana partnerstva za izgradnju institucija sistema odbrane (PAP-DIB) i Akcionog plana partnerstva protiv terorizma (PAP-T), zatim doprinosi efikasnijoj reformi sistema odbrane, ispunjenju zahtjeva u interoperabilnosti i vojnim sposobnostima snaga EU, kao i pripremama za članstvo u NATO u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP).

Partnerski ciljevi se odnose formalno na snage i sposobnosti partnera koje je prijavio na raspolaganju za aktivnosti PzM. Ciljevi su formalno usvojeni nakon prihvatanja PARP procjene ( Assessment). Crna Gora je posvećena ispunjavanju 32 partnerska cilja, sa težištem na izradi Stretegijskog pregleda odbrane, razvoju procedura planiranja i budžetiranja, javnog informisanja i upravljanja ljudskim resursima, učenju jezika, pripremi osoblja za učešće u multinacionalnim komandama i razvoju interoperabilnosti vojnih jedinica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?