Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Политичко-војни управљачки одбор ПзМ прихватио ПАРП Процјену и Партнерске циљеве Црне Горе

Објављено: 01.04.2008. 00:33 Аутор: Насловна страна
На данашњем састанку Политичко-војног управљачког одбора Партнерства за мир у Бриселу прихваћени су ПАРП Процјена и Партнерски циљеви. Документе су представили чланови црногорске делагције коју чине представници министарстава одбране, иностраних послова, финансија и Управе полиције.

На састанку оцијењено да је ПАРП процјена објективно представљена, а Партнерски циљеви релано постављени, те да је Црна Гора за кратко вријеме постигла значајан напредак на путу евроатлантских интеграција. Наглашена је важност усвајања тих докумената прије Самита НАТО у Букурешту, те да је реалано очекивати упућивање позива Црној Гори за отпочињање Интензивираног дијалога са НАТО.

На састанку у сједишту НАТО, осим високих представника земаља чланица, на позив Црне Горе присуствовали су и представници десет земаља партнера.

ПАРП Процес планирања и ревизије представља кључни механизам програма Партнерство за мир и омогућава партнерима да развију остварљиве и одрживе способности за сопствене и НАТО безбједносне потребе. Подржава ефикасније спровођење свих осталих механизама ПзМ, односно Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП), Акционог плана партнерства за изградњу институција система одбране (ПАП-ДИБ) и Акционог плана партнерства против тероризма (ПАП-Т), затим доприноси ефикаснијој реформи система одбране, испуњењу захтјева у интероперабилности и војним способностима снага ЕУ, као и припремама за чланство у НАТО у оквиру Акционог плана за чланство (МАП).

Партнерски циљеви се односе формално на снаге и способности партнера које је пријавио на располагању за активности ПзМ. Циљеви су формално усвојени након прихватања ПАРП процјене ( Ассессмент). Црна Гора је посвећена испуњавању 32 партнерска циља, са тежиштем на изради Стретегијског прегледа одбране, развоју процедура планирања и буџетирања, јавног информисања и управљања људским ресурсима, учењу језика, припреми особља за учешће у мултинационалним командама и развоју интероперабилности војних јединица.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?