Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnici crnogorske vojske učestvuju na međunarodnoj vojnoj vježbi Combined Endeavor 2008.

Objavljeno: 06.05.2008. 20:52 Autor: Naslovna strana
Dva tima Vojske Crne Gore prvi put učestvuju na međunarodnoj vojnoj vježbi Combined Endeavor 2008. (Zajednički napor), koja se, u periodu od 1. do 14. maja, istovremeno izvodi u Njemačkoj i Hrvatskoj. Timove predvodi potpukovnik Veseljko Mandić, a njihovom sastavu su iskusni oficiri i podoficiri roda veze.

Nakon dolaska i smjerštaja u baze, predstavnici crnogorske vojske postavili su opremu, aktivno se uključili u brifinge i pripreme za izvođenje planiranih aktivnosti.

Boravak na vježbi značajna je prilika za razmjenu iskustava i kontakata sa kolegama iz drugih država.

Crna Gora je jedina od više od 35 zemalja učesnica vježbe, koja prethodno nije imala status posmatrača, već je odmah uključena u vježbu kao punopravni član.

Combined Endeavor 2008. (Zajednički napor), najvažnija je vojna vježba za ispitivanje i dokumentovanje interoperabilnosti komunikaciono-informacionih uređaja i sistema, koju organizuje US EUCOM. Cilj je postizanje što većeg stepena interoperabilnosti snaga zemalja NATO i PzM, radi zajedničkog djelovanja u međunarodnom okruženju u operacijama očuvanja mira i u slučaju masovnih katastrofa.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?