Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio vojnog atašea Velike Britanije pukovnika Nejdžela Fena

Objavljeno: 04.09.2008. 23:35 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić primio je novoimenovanog vojnog atašea Velike Britanije pukovnika Nejdžela Fena.

Ministar Vučinić ocijenio je dosadašnju saradnju sa Velikom Britanijom u oblasti odbrane kao veoma dobru i izrazio zahvalnost na podršci u reformi sistema odbrane i izgradnji Vojske Crne Gore. Kao posebno važnu pomoć britanske vlade istakao je donaciju za realizaciju MONDEM projekta, podršku u okviru Kliringhaus inicijative prekvalifikacije viška kadrova, kao i finansijsku podršku realizaciji kurseva engleskog jezika za pripadnike crnogorske vojske. On je kazao da je prioritet u uspostavljanju vojno-diplomatske mreže upućivanje vojnog predstavnika u London. Ministar Vučinić ponovio je čvrsto opredjeljenje Crne Gore da pristupi evroatlantskim bezbjednosnim strukturama i istakao očekivanje će na sljedećem samitu NATO dobiti poziv za Akcioni plan za članstvo (MAP).

,,Vjerujemo da uz vašu i podršku drugih partnera možemo uspješno nastaviti naš evroatlantski put, kazao je Vučinić.

On je izrazio zadovoljstvo što će Crna Gora biti u prilici da podrži realizaciju posjete vazduhoplovne eskadrile iz Ujedinjenog Kraljevstva, u periodu od 16. do 18. septembra, a koju će činiti oldtajmer letjelice i veterani. Ocijenio je da će ta posjeta biti odlična prilika da se unaprijedi saradnja između dvije vojske, ali i za podsjećanje na tradicionalno dobre odnose između dvije zemlje.

Pukovnik Fen prenio je spremnost Velike Britanije da nastavi sa podrškom Crnoj Gori na reformisanju sistema odbrane i njenom putu evroatlantskih integracija.

,,Spremni smo da vam pomognemo kako bi postigli svoje evroatlantske ciljeve, istakao je britanski vojni izaslanik.

Na sastanku je bilo riječi i o implementaciji Komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama, usvajanju Zakona o misijama, kao i sertifikaciji Bezbjednosnog sporazuma.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?