Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić učestvuje na 45. Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti

Objavljeno: 09.02.2009. 15:43 Autor: Naslovna strana

Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić učestvuje na 45. Konferenciji o bezbjednosti koja se održava u Minhenu.

Na marginama konferencije, ministar Vučinić, u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom, ponovio je opredjeljenje Crne Gore da u sto skorije vrijeme postane dio kolektivnog sistema bezbjednosti i kazao da je, u tom smislu, za njen dalji napredak veoma vazan predstojeci NATO samit. Generalni sekretar NATO izrazio je interesovanje za ostvareni progres u reformi crnogorskog sistema odbrane i ocijenio da se Crna Gora kreće u pravom smjeru.

Manje države, poput Crne Gore, koje ostvare odredjeni progres, uvijek ce naći svoje mjesto u okviru evroatlantskih integracija." zaključio je Shefer.

On je najavio da će posjetiti Crnu Goru nakon samita u Strazburu i Kelu, koji se održava povodom 60. godišnjice NATO.

Tokom konferencije, ministar Vučinić se sastao sa italijanskim ministrom odbrane Ignacijom La Rusom. On je kazao da je saradnja sa Italijom od velikog značaja za Crnu Goru, te da njena podrška može bitno doprinijeti bržem uključivanju Crne Gore u NATO.

Naša želja je da cijeli region postane dio kolektivnog sistema bezbjednosti. Stoga, članstvo u Procesu saradnje ministara jugoistočne Evrope (SEDM) je posebno značajno za Crnu Goru, s obzirom da ćemo na taj način doprinijeti održanju mira i stabilnosti u regionu" kazao je crnogorski ministar odbrane, naglašavajući važnost vrednovanja individualnih dostignuća.

La Rusa je pozdravio napore Crne Gore koje preduzima na putu ka članstvu u NATO i iskazao spremnost daljeg jačanja saradnje između dvije tradicionalno prijateljske države. Takođe, on je podržao napore Crne Gore da postane članica SEDM procesa, izražavajući optimizam da će Crna Gora biti primljena u tu inicijativu tokom ove godine.

Crnogorski ministar razgovarao je sa danskim ministrom odbrane Sorenom Gadeom o daljem jačanju bilateralne saradnje. Zahvalio se na značajnim donacijama i podršci Crnoj Gori u reformi sistema odbrane, istakavši značaj danskog iskustva u učešću u mirovnim misijama. Danski ministar je poručio da njegova država jasno podržava proširenje NATO i, u tom smislu, evroatlantske ambicije Crne Gore.

Tokom konferencije, ministar Vučinić razgovarao je sa češkom potpredsjednicom Vlade i ministarskom odbrane Vlastom Parkanovom. Istakao je da je za Crnu Goru značajna saradnja sa zemljama centralne Evrope. Posebno je naglasio važnost njihove podrške na našem evropskom i evroatlantskom putu, s obzirom na aktuelno predsjedavanje te zemlje u Evropskoj uniji, podsjećajući na predaju aplikacija za status kandidata u EU i za dobijanje MAP-a u NATO. Takođe, kazao je da je bogato iskustvo Češke u mirovnim misijama i informisanju građana o evroatlantskim integracijama veoma korisno za Crnu Goru.

Ministarka Parkanova je istakla da je budućnost zemalja Balkana u evropskim i evroatlantskim integracijama i podržala napore Crne Gore koje preduzima na tom putu. Bilo je riječi i o potpisivanju plana bilateralne saradnje, a dogovorena je i posjeta Pragu nakon NATO samita.

Razgovorima su, pored ministra odbrane koji je predvodio crnogorsku delegaciju, prisustvovali crnogorski ambasador u Njemačkoj Vladimir Radulović i pomoćnik ministra za politiku odbrane Draško Jovanović.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?