Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић учествује на 45. Минхенској конференцији о безбједности

Објављено: 09.02.2009. 15:43 Аутор: Насловна страна

Министар одбране Црне Горе Боро Вучинић учествује на 45. Конференцији о безбједности која се одржава у Минхену.

На маргинама конференције, министар Вучинић, у разговору са генералним секретаром НАТО Јап де Хоп Схефером, поновио је опредјељење Црне Горе да у сто скорије вријеме постане дио колективног система безбједности и казао да је, у том смислу, за њен даљи напредак веома вазан предстојеци НАТО самит. Генерални секретар НАТО изразио је интересовање за остварени прогрес у реформи црногорског система одбране и оцијенио да се Црна Гора креће у правом смјеру.

Мање државе, попут Црне Горе, које остваре одредјени прогрес, увијек це наћи своје мјесто у оквиру евроатлантских интеграција." закључио је Схефер.

Он је најавио да ће посјетити Црну Гору након самита у Стразбуру и Келу, који се одржава поводом 60. годишњице НАТО.

Током конференције, министар Вучинић се састао са италијанским министром одбране Игнацијом Ла Русом. Он је казао да је сарадња са Италијом од великог значаја за Црну Гору, те да њена подршка може битно допринијети бржем укључивању Црне Горе у НАТО.

Наша жеља је да цијели регион постане дио колективног система безбједности. Стога, чланство у Процесу сарадње министара југоисточне Европе (СЕДМ) је посебно значајно за Црну Гору, с обзиром да ћемо на тај начин допринијети одржању мира и стабилности у региону" казао је црногорски министар одбране, наглашавајући важност вредновања индивидуалних достигнућа.

Ла Руса је поздравио напоре Црне Горе које предузима на путу ка чланству у НАТО и исказао спремност даљег јачања сарадње између двије традиционално пријатељске државе. Такође, он је подржао напоре Црне Горе да постане чланица СЕДМ процеса, изражавајући оптимизам да ће Црна Гора бити примљена у ту иницијативу током ове године.

Црногорски министар разговарао је са данским министром одбране Сореном Гадеом о даљем јачању билатералне сарадње. Захвалио се на значајним донацијама и подршци Црној Гори у реформи система одбране, истакавши значај данског искуства у учешћу у мировним мисијама. Дански министар је поручио да његова држава јасно подржава проширење НАТО и, у том смислу, евроатлантске амбиције Црне Горе.

Током конференције, министар Вучинић разговарао је са чешком потпредсједницом Владе и министарском одбране Властом Паркановом. Истакао је да је за Црну Гору значајна сарадња са земљама централне Европе. Посебно је нагласио важност њихове подршке на нашем европском и евроатлантском путу, с обзиром на актуелно предсједавање те земље у Европској унији, подсјећајући на предају апликација за статус кандидата у ЕУ и за добијање МАП-а у НАТО. Такође, казао је да је богато искуство Чешке у мировним мисијама и информисању грађана о евроатлантским интеграцијама веома корисно за Црну Гору.

Министарка Парканова је истакла да је будућност земаља Балкана у европским и евроатлантским интеграцијама и подржала напоре Црне Горе које предузима на том путу. Било је ријечи и о потписивању плана билатералне сарадње, а договорена је и посјета Прагу након НАТО самита.

Разговорима су, поред министра одбране који је предводио црногорску делегацију, присуствовали црногорски амбасадор у Њемачкој Владимир Радуловић и помоћник министра за политику одбране Драшко Јовановић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?