Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio komandanta Nacionalne garde države Mejn generala Džona Libija

Objavljeno: 11.02.2009. 00:37 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je komandanta Nacionalne garde američke države Mejn generala Džona Libija.

Tokom sastanka, ministar Vučinić iskazao je zahvalnost na saradnji i podršci koju pruža Nacionalna garda Mejna u reformi sistema odbrane, a posebno u obuci crnogorskih oficira. Podržao je jačanje saradnje između dvije vojske u oblasti obuke inženjera i pripremi za učešće u mirovnim operacijama.



Takođe, istakao je važnost intenziviranja civilne saradnje u brojnim oblastima, a posebno u upravljanju civilnim katastrofama, visokom obrazovanju, turizmu i ekonomiji. Ministar Vučinić naglasio je izuzetan angažman američkog ambasadora Mura i vojnog atašea Brekera u Podgorici u cilju razvijanja partnerskih odnosa sa tom američkom državom.

Američki general Libi izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iskazao podršku naporima Ministarstva u reformi sistema odbrane i izgradnji Vojske Crne Gore. On je podržao evroatlantske ambicije Crne Gore i prenio spremnost za podršku ostvarenju postavljenih ciljeva.

Razgovarano je i o ulozi vojske u reagovanju na civilne katastrofe i zaključeno da je neophodno nastaviti uspješnu saradnju, osim u vojnom dijelu i u oblasti civilne saradnje, koja je takođe značajan segment Programa državnog partnerstva Crne Gore i Mejna.

Sastanku su prisustvovali američki ambasador Roderik Mur, načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić, pomoćnik ministra za politiku odbrane Draško Jovanović, kao i američki i crnogorski vojni atašei potpukovnik Gregori Breker i potpukovnik Rajko Pešić.

General Libi prethodno je imao razgovor i sa načelnikom Generalštaba VCG viceadmiralom Draganom Samardžićem o vojno-vojnoj saradnji, a u Danilovgradu je otvorio seminar pod nazivom Uloga vojne policije u mirovnim misijama", koji će realizovati instruktorski tim Nacionalne garde Mejna
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?