Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић примио команданта Националне гарде државе Мејн генерала Џона Либија

Објављено: 11.02.2009. 00:37 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је команданта Националне гарде америчке државе Мејн генерала Џона Либија.

Током састанка, министар Вучинић исказао је захвалност на сарадњи и подршци коју пружа Национална гарда Мејна у реформи система одбране, а посебно у обуци црногорских официра. Подржао је јачање сарадње између двије војске у области обуке инжењера и припреми за учешће у мировним операцијама.



Такође, истакао је важност интензивирања цивилне сарадње у бројним областима, а посебно у управљању цивилним катастрофама, високом образовању, туризму и економији. Министар Вучинић нагласио је изузетан ангажман америчког амбасадора Мура и војног аташеа Брекера у Подгорици у циљу развијања партнерских односа са том америчком државом.

Амерички генерал Либи изразио је задовољство досадашњом сарадњом и исказао подршку напорима Министарства у реформи система одбране и изградњи Војске Црне Горе. Он је подржао евроатлантске амбиције Црне Горе и пренио спремност за подршку остварењу постављених циљева.

Разговарано је и о улози војске у реаговању на цивилне катастрофе и закључено да је неопходно наставити успјешну сарадњу, осим у војном дијелу и у области цивилне сарадње, која је такође значајан сегмент Програма државног партнерства Црне Горе и Мејна.

Састанку су присуствовали амерички амбасадор Родерик Мур, начелник Генералштаба ВЦГ вицеадмирал Драган Самарџић, помоћник министра за политику одбране Драшко Јовановић, као и амерички и црногорски војни аташеи потпуковник Грегори Брекер и потпуковник Рајко Пешић.

Генерал Либи претходно је имао разговор и са начелником Генералштаба ВЦГ вицеадмиралом Драганом Самарџићем о војно-војној сарадњи, а у Даниловграду је отворио семинар под називом Улога војне полиције у мировним мисијама", који ће реализовати инструкторски тим Националне гарде Мејна
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?