Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: BROD MORNARICE VOJSKE CRNE GORE NA VJEŽBI ,,ADRION LIVEX 09

Objavljeno: 08.06.2009. 19:52 Autor: Naslovna strana
Brod Mornarice Vojske Crne Gore, Pučinski remorker PR-41, uplovio je u luku Drač gdje će učestvovati na vježbi ,,ADRION LIVEX 09, koja se održava u periodu od 07. do 12. juna 2009. godine u albanskim teritorijalnim vodama. Brod Mornarice VCG, koji čini dvadest članova posade, je pod komandom poručnika korvete Vladimira Todorovića i najstarijeg starješine kapetana fregate Gruja Gradinca.

,,ADRION LIVEX 09 (stvarna vježba na moru) je četvrta godišnja vježba mornarica zemalja Jadransko-jonske inicijative čije su članice Albanija, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Crna Gora. Jadransko-jonska inicijativa je osnovana u cilju bržeg razvoja i koordinacije saradnje priobalnih zemalja, a vježba predstavlja konkretizovani oblik saradnje zemalja članica po pitanju bezbjednosti na moru. Organizacija i rukovođenje vježbom ,,ADRION LIVEX vrši se na rotirajućoj osnovi između mornarica ADRION zemalja.

Vježba ,,ADRION LIVEX bazirana je na scenariju koji predviđa angažovanje ADRION snaga na osnovu rezolucije UN. Vježba se sastoji od obuke u luci (radionice, predavanja, uvježbavanja) i obuke na moru koja obuhvata uvježbavanje procedura kod izvođenja različitih pomorskih operacija.

U okviru vježbe ,,ADRION LIVEX 09 u Albaniji planirano je izvođenje sledećih operacija: COMEX (vježbe komunikacije), TACTEX (taktičko manevrisanje), LIVE GUNEX (bojevo gađanje brodskom artiljerijom), SAR (traganje i spašavanje), MIO (kontrola pomorskog saobraćaja i boarding) i NEO (neborbene operacije evakuacije).



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?