Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: БРОД МОРНАРИЦЕ ВОЈСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ НА ВЈЕЖБИ ,,АДРИОН ЛИВЕX 09

Објављено: 08.06.2009. 19:52 Аутор: Насловна страна
Брод Морнарице Војске Црне Горе, Пучински реморкер ПР-41, упловио је у луку Драч гдје ће учествовати на вјежби ,,АДРИОН ЛИВЕX 09, која се одржава у периоду од 07. до 12. јуна 2009. године у албанским територијалним водама. Брод Морнарице ВЦГ, који чини двадест чланова посаде, је под командом поручника корвете Владимира Тодоровића и најстаријег старјешине капетана фрегате Груја Градинца.

,,АДРИОН ЛИВЕX 09 (стварна вјежба на мору) је четврта годишња вјежба морнарица земаља Јадранско-јонске иницијативе чије су чланице Албанија, Грчка, Хрватска, Италија, Словенија и Црна Гора. Јадранско-јонска иницијатива је основана у циљу бржег развоја и координације сарадње приобалних земаља, а вјежба представља конкретизовани облик сарадње земаља чланица по питању безбједности на мору. Организација и руковођење вјежбом ,,АДРИОН ЛИВЕX врши се на ротирајућој основи између морнарица АДРИОН земаља.

Вјежба ,,АДРИОН ЛИВЕX базирана је на сценарију који предвиђа ангажовање АДРИОН снага на основу резолуције УН. Вјежба се састоји од обуке у луци (радионице, предавања, увјежбавања) и обуке на мору која обухвата увјежбавање процедура код извођења различитих поморских операција.

У оквиру вјежбе ,,АДРИОН ЛИВЕX 09 у Албанији планирано је извођење следећих операција: ЦОМЕX (вјежбе комуникације), ТАЦТЕX (тактичко маневрисање), ЛИВЕ ГУНЕX (бојево гађање бродском артиљеријом), САР (трагање и спашавање), МИО (контрола поморског саобраћаја и боардинг) и НЕО (неборбене операције евакуације).



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?