Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Ministar odbrane Boro Vučinić učestvovao na redovnom godišnjem sastanku ministara odbrane Evroatlantskog partnerskog savjeta (EAPC)

Objavljeno: 12.06.2009. 01:35 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić učestvovao je danas na redovnom godišnjem sastanku ministara odbrane Evroatlantskog partnerskog savjeta (EAPC), koji je održan u Briselu.

Sastanku su prisustvovali ministri odbrane 28 NATO članica i 22 zemlje Partnerstva za mir, a predsjedavao generalni sekretar NATO Jap De Hop Shefer.

Ministri zemalja članica NATO još jednom su potvrdili da Crna Gora uspješno realizuje prvi PARP proces. Takođe, saopšteno je da se regionalna saradnja zemalja Balkana uspješno sprovodi, što je i potvrđeno proširenjem Jadranske povelje, sa tri na pet zemalja članica, a u cilju izgradnje mira, stabilnosti i međusobnog povjerenja.

Na sastanku je bilo riječi o podršci koju pružaju zemlje članice NATO zemljama partnerima prilikom učešća u mirovnim operacijama. U tom smislu, sastanak je veoma važan za Crnu Goru uoči budućeg doprinosa aktivnostima Saveza na uspostavljanju mira u svijetu.

Tema ovogodišnjeg sastanka bila je posvećena unapređenju sposobnosti za zajedničko djelovanje, odnosno oblicima pomoći koje Savez može pružiti zemljama partnerima u izgradnji svojih sposbnosti i povećanju interoprebilnosti snaga i sredstava sa NATO.

Takođe, bilo je riječi i o mehanizmima saradnje NATO sa zemljama partnerima u realizaciji zajedničkih operacija, a posebno u Avganistanu i na Kosovu. Usvojene su i PARP ministarske smjernice za naredni period i predstavljen Logistički izvještaj.

Sastanak EAPC održava se u okviru dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO, koji će razgovarati o glavnim izazovima u NATO operacijama, posebno u Avganistanu i na Kosovu, kao i o mogućoj dugoročnoj ulozi NATO u brobi protiv pirata u blizini obale Somalije, kao i o naoprima Saveza ka transformaciji odbrane.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?