Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Министар одбране Боро Вучинић учествовао на редовном годишњем састанку министара одбране Евроатлантског партнерског савјета (ЕАПЦ)

Објављено: 12.06.2009. 01:35 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић учествовао је данас на редовном годишњем састанку министара одбране Евроатлантског партнерског савјета (ЕАПЦ), који је одржан у Бриселу.

Састанку су присуствовали министри одбране 28 НАТО чланица и 22 земље Партнерства за мир, а предсједавао генерални секретар НАТО Јап Де Хоп Схефер.

Министри земаља чланица НАТО још једном су потврдили да Црна Гора успјешно реализује први ПАРП процес. Такође, саопштено је да се регионална сарадња земаља Балкана успјешно спроводи, што је и потврђено проширењем Јадранске повеље, са три на пет земаља чланица, а у циљу изградње мира, стабилности и међусобног повјерења.

На састанку је било ријечи о подршци коју пружају земље чланице НАТО земљама партнерима приликом учешћа у мировним операцијама. У том смислу, састанак је веома важан за Црну Гору уочи будућег доприноса активностима Савеза на успостављању мира у свијету.

Тема овогодишњег састанка била је посвећена унапређењу способности за заједничко дјеловање, односно облицима помоћи које Савез може пружити земљама партнерима у изградњи својих спосбности и повећању интеропребилности снага и средстава са НАТО.

Такође, било је ријечи и о механизмима сарадње НАТО са земљама партнерима у реализацији заједничких операција, а посебно у Авганистану и на Косову. Усвојене су и ПАРП министарске смјернице за наредни период и представљен Логистички извјештај.

Састанак ЕАПЦ одржава се у оквиру дводневног састанка министара одбране НАТО, који ће разговарати о главним изазовима у НАТО операцијама, посебно у Авганистану и на Косову, као и о могућој дугорочној улози НАТО у броби против пирата у близини обале Сомалије, као и о наоприма Савеза ка трансформацији одбране.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?