Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor ministra odbrane Bora Vucinica na prijemu povodom početka 9. SEEC konferencije u Bečićima

Objavljeno: 18.06.2009. 00:43 Autor: Naslovna strana
Poštovani učesnici Konferencije, uvažene ekselencije, dame i gospodo,


Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu na otvaranju 9. SEEC konferencije.

Posebna čast Crne Gore je da poslije dvije godine od punopravnog članstva u SEEC inicijativi, bude domaćin ovoj Konferenciji. Na prvom mjestu želim da izrazim zahvalnost Švajcarskoj, Norveškoj i Danskoj, uz pomoć čijih donacija je organizovana ova Konferencija.

Od uspostavljanja SEEC inicijative krajem 2004. godine, sve više je dobijala na značaju i danas je postala nezaobilazan faktor u cilju koordinacije podrške NATO aspirantima i zemljama Partnerstva za mir.

Želim da kažem da je Crna Gora čvrsto opredijeljena za punopravno članstvo u NATO. Na tom putu smo do sada postigli značajan napredak, kako u izgradnji kapaciteta Ministarstva odbrane tako i u izgradnji i modernizaciji nove Vojske Crne Gore. Najbolja potvrda rezultata ostvarenih na planu reforme sektora bezbjednosti došla je i sa samita NATO u Strazburu i Kelu, gdje je posebno pozdravljen napredak Crne Gore koji je napravljen na ovom polju i otvoren put za dobijanje članstva u MAP-u. Za nas to predstavlja dodatno ohrabrenje da odlučno nastavimo putem kojim smo krenuli.

Naravno, u svemu ovome, SEEC inicijativa, igra veoma važnu ulogu i vjerujemo da će pomoć koju dobijamo posredstvom ovog programa olakšati i ubrzati naš put ka evroatlantskoj zajednici.

Naglasio bih da je u dosadašnjem periodu Crna Gora dobila značajnu podršku kroz SEEC inicijativu. Nabrojao bih neke od najvažnijih projekata koji su realizovani kroz ovu inicijativu i neke koji su još uvijek u fazi realizacije. Na prvom mjestu tu je MONDEM projekat, koji podrazumijeva uništavanje viškova naoružanja i municije, zatim podrška implementaciji komunikacione strategije, podrška izradi studije za nadgledanje vazdušnog i morskog prostora i naročito podrška izgradnji centra za obuku pilota helikoptera. Pored ovoga pomenuo bih podršku koju dobijamo za učenje stranih jezika, edukaciju kadrova u različitim oblastima, a uz to postoje i drugi projekti koji imaju važno mjesto u izgradnji sistema odbrane u Crnoj Gori.

Crna Gora je snažno posvećena regionalnoj saradnji i nju smatra neophodnom na putu ka punopravnom članstvu u NATO. Od obnove nezavisnosti intenzivno smo radili na razvijanju prijateljskih odnosa sa svim državama u okruženju i takav pristup vidimo kao neodvojiv dio procesa evropskih i evroatlantskih integracija. U tom kontekstu Crna Gora pozdravlja odluku sa posljednjeg samita da se dvije naše susjedne zemlje Hrvatska i Albanija prime u punopravno članstvo i u skladu sa tim smatramo da se kroz integraciju cijelog regiona Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture najbolje ostvaruju interesi svih građana.

Upravo se tu vidi i budućnost SEEC inicijative kroz podršku regionalnim projektima koji su pokrenuti u okviru nje. Ovom prilikom želim da istaknem da su naša očekivanja da Centar za obuku pilota helikoptera u Podgorici u bliskoj budućnosti dobije status regionalnog centra.

Za regionalnu saradnju su naročito značajni i sastanci pomoćnika ministara za politiku odbrane koji su pokrenuti u okviru SEEC inicijative.

Na kraju, želim da ponovim da će i u budućem periodu strateška opredjeljenja nedavno formirane Vlade Crne Gore ostati nepromijenjena što podrazumijeva punopravno članstvo u NATO i EU.

Uvjeren da će rezultati ove konferencije dati nove vrijednosti regionalnoj saradnji, želim Vam uspješan rad i ugodan boravak u Crnoj Gori.






Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?