Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор министра одбране Бора Вуциница на пријему поводом почетка 9. СЕЕЦ конференције у Бечићима

Објављено: 18.06.2009. 00:43 Аутор: Насловна страна
Поштовани учесници Конференције, уважене екселенције, даме и господо,


Задовољство ми је да вас поздравим и пожелим добродошлицу на отварању 9. СЕЕЦ конференције.

Посебна част Црне Горе је да послије двије године од пуноправног чланства у СЕЕЦ иницијативи, буде домаћин овој Конференцији. На првом мјесту желим да изразим захвалност Швајцарској, Норвешкој и Данској, уз помоћ чијих донација је организована ова Конференција.

Од успостављања СЕЕЦ иницијативе крајем 2004. године, све више је добијала на значају и данас је постала незаобилазан фактор у циљу координације подршке НАТО аспирантима и земљама Партнерства за мир.

Желим да кажем да је Црна Гора чврсто опредијељена за пуноправно чланство у НАТО. На том путу смо до сада постигли значајан напредак, како у изградњи капацитета Министарства одбране тако и у изградњи и модернизацији нове Војске Црне Горе. Најбоља потврда резултата остварених на плану реформе сектора безбједности дошла је и са самита НАТО у Стразбуру и Келу, гдје је посебно поздрављен напредак Црне Горе који је направљен на овом пољу и отворен пут за добијање чланства у МАП-у. За нас то представља додатно охрабрење да одлучно наставимо путем којим смо кренули.

Наравно, у свему овоме, СЕЕЦ иницијатива, игра веома важну улогу и вјерујемо да ће помоћ коју добијамо посредством овог програма олакшати и убрзати наш пут ка евроатлантској заједници.

Нагласио бих да је у досадашњем периоду Црна Гора добила значајну подршку кроз СЕЕЦ иницијативу. Набројао бих неке од најважнијих пројеката који су реализовани кроз ову иницијативу и неке који су још увијек у фази реализације. На првом мјесту ту је МОНДЕМ пројекат, који подразумијева уништавање вишкова наоружања и муниције, затим подршка имплементацији комуникационе стратегије, подршка изради студије за надгледање ваздушног и морског простора и нарочито подршка изградњи центра за обуку пилота хеликоптера. Поред овога поменуо бих подршку коју добијамо за учење страних језика, едукацију кадрова у различитим областима, а уз то постоје и други пројекти који имају важно мјесто у изградњи система одбране у Црној Гори.

Црна Гора је снажно посвећена регионалној сарадњи и њу сматра неопходном на путу ка пуноправном чланству у НАТО. Од обнове независности интензивно смо радили на развијању пријатељских односа са свим државама у окружењу и такав приступ видимо као неодвојив дио процеса европских и евроатлантских интеграција. У том контексту Црна Гора поздравља одлуку са посљедњег самита да се двије наше сусједне земље Хрватска и Албанија приме у пуноправно чланство и у складу са тим сматрамо да се кроз интеграцију цијелог региона Западног Балкана у евроатлантске структуре најбоље остварују интереси свих грађана.

Управо се ту види и будућност СЕЕЦ иницијативе кроз подршку регионалним пројектима који су покренути у оквиру ње. Овом приликом желим да истакнем да су наша очекивања да Центар за обуку пилота хеликоптера у Подгорици у блиској будућности добије статус регионалног центра.

За регионалну сарадњу су нарочито значајни и састанци помоћника министара за политику одбране који су покренути у оквиру СЕЕЦ иницијативе.

На крају, желим да поновим да ће и у будућем периоду стратешка опредјелјенја недавно формиране Владе Црне Горе остати непромијењена што подразумијева пуноправно чланство у НАТО и ЕУ.

Увјерен да ће резултати ове конференције дати нове вриједности регионалној сарадњи, желим Вам успјешан рад и угодан боравак у Црној Гори.






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?