Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor pomoćnika ministra odbrane Draška Jovanovića na otvaranju 9. SEEC konferencije u Bečićima

Objavljeno: 18.06.2009. 19:15 Autor: Naslovna strana
Uvažene dame i gospodo, dobrodošli

Želim da izrazim zadovoljstvo što je Crna Gora nakon samo dvije godine učešća u ovoj inicijativi, domaćin ovako značajnog sastanka.

Koristim prilku da se zahvalim zemljama donatorima koje su podržale organizaciju ove konferencije: Švajcarska, Norveška i Danska.

Crna Gora a uvjeren sam i ostale regionalne zemlje, SEEC inicijativu prihvataju kao snažan instrument za podršku zemljama jugoistočne Evrope u procesu reforme sistema odbrane i podršku na našem putu ka Evro-Atlanskim integracijama.

SEEC inicijativu vidimo i u budućnosti kao jedan od mehanizama za sinhronizaciju podrške, optimiziranje ograničenih resursa prema kojima se u doba globalne ekonomske recesije moramo odnositi još pažljivije.

Sve zemlje regiona su u dosadašnjem periodu imale koristi od SEEC inicijative a uvjeren sam da će to u toku konferencije potvrditi i nove članice NATO-a Hrvatska i Albanija.

Želim da im čestitam na članstvu i izrazim uvjerenje da će to pozitivno uticati na stabilnost na Balkanu i težnje ostalih zemalja u regionu za ostvarivanjem punopravnog članstva u NATO.

SEEC inicijativa je počela kao podrška pojedinačnim zemljama regiona u procesu reformi sistema odbrane da bi se vrlo brzo shvatilo da u tome dolazi do preklapanja podrške veoma sličnih projekata.
Vrlo brzo se reagovalo i rođena je ideja o podršci regionalnim projektima koji bi pored operacionalizacije i smanjenja troškova dali i novi kvalitet na jačanju povjerenja i saradnje u regionu i ponudu regiona prema drugima kao ravnopravni partneri.

Do sada je data puna podrška za tri regionalna projekta:
- PSOTC Centar u BiH, Sarajevo
- NBCD Centar u Srbiji, Kruševac
- Media Training Centar, Macedonia, Skoplje

U okviru ovoga Crna Gora očekuje da ćemo u skoroj budućnosti dobiti i podršku za naš Centar za obuku pilota helikoptera da dobije status Regionalnog centra.

Redovne sastanke Političkih Direktora, nastale inicijative u okviru SEEC-a kao foruma za promovisanje i razvijanje regionalne sradnje i razmjenu iskustava, u okviru koje su ostvareni i određeni napretci, potrebno je nastaviti kao mehanizam podrške realizacije SEEC inicijativa i jačanja regionalne saradnje. U slijedećem dijelu konferencije biće više riječi o ovoj inicijativi.

Uvjeren sam da će i ova konferencija dati svoj puni doprinos nastavku podrške zemljama regiona u procesu reformi sistema odbrane a prvenstveno u davanju snažne podrške nastavku razvoja i operacionalizacije regionalnih projekata kao budućem novom kvalitetu koji region može da ponudi drugima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?