Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор помоћника министра одбране Драшка Јовановића на отварању 9. СЕЕЦ конференције у Бечићима

Објављено: 18.06.2009. 19:15 Аутор: Насловна страна
Уважене даме и господо, добродошли

Желим да изразим задовољство што је Црна Гора након само двије године учешћа у овој иницијативи, домаћин овако значајног састанка.

Користим прилку да се захвалим земљама донаторима које су подржале организацију ове конференције: Швајцарска, Норвешка и Данска.

Црна Гора а увјерен сам и остале регионалне земље, СЕЕЦ иницијативу прихватају као снажан инструмент за подршку земљама југоисточне Европе у процесу реформе система одбране и подршку на нашем путу ка Евро-Атланским интеграцијама.

СЕЕЦ иницијативу видимо и у будућности као један од механизама за синхронизацију подршке, оптимизирање ограничених ресурса према којима се у доба глобалне економске рецесије морамо односити још пажљивије.

Све земље региона су у досадашњем периоду имале користи од СЕЕЦ иницијативе а увјерен сам да ће то у току конференције потврдити и нове чланице НАТО-а Хрватска и Албанија.

Желим да им честитам на чланству и изразим увјерење да ће то позитивно утицати на стабилност на Балкану и тежње осталих земаља у региону за остваривањем пуноправног чланства у НАТО.

СЕЕЦ иницијатива је почела као подршка појединачним земљама региона у процесу реформи система одбране да би се врло брзо схватило да у томе долази до преклапања подршке веома сличних пројеката.
Врло брзо се реаговало и рођена је идеја о подршци регионалним пројектима који би поред операционализације и смањења трошкова дали и нови квалитет на јачању повјерења и сарадње у региону и понуду региона према другима као равноправни партнери.

До сада је дата пуна подршка за три регионална пројекта:
- ПСОТЦ Центар у БиХ, Сарајево
- НБЦД Центар у Србији, Крушевац
- Медиа Траининг Центар, Мацедониа, Скопље

У оквиру овога Црна Гора очекује да ћемо у скорој будућности добити и подршку за наш Центар за обуку пилота хеликоптера да добије статус Регионалног центра.

Редовне састанке Политичких Директора, настале иницијативе у оквиру СЕЕЦ-а као форума за промовисање и развијање регионалне срадње и размјену искустава, у оквиру које су остварени и одређени напретци, потребно је наставити као механизам подршке реализације СЕЕЦ иницијатива и јачања регионалне сарадње. У слиједећем дијелу конференције биће више ријечи о овој иницијативи.

Увјерен сам да ће и ова конференција дати свој пуни допринос наставку подршке земљама региона у процесу реформи система одбране а првенствено у давању снажне подршке наставку развоја и операционализације регионалних пројеката као будућем новом квалитету који регион може да понуди другима.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?